{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana mala škola fotografije Emila Grebenara

F
15.10.2010. u 21:39
4
0
Održana mala škola fotografije Emila Grebenara
4
Održana mala škola fotografije Emila Grebenara
Foto: Emil Grebenar
U toku Male škole fotografije večeras je u Sarajevu predavanje održao majstor fotografije Emil Grebenar.
Neke od njegovih fotografija obišle su svijet među njima "Odron na Visinom hanu", "Poplava na Bistriku" i "Požar u Kamernom teatru '55". Za mnoge je dobio i prestižne nagrade.

Imao je, kaže, sreće da se na nekim mjestima nađe u pravo vrijeme, a naročito u toku događaja u Rumuniji, na Kosovu, Sloveniji, ratova u Hrvatskoj i BiH.

Govorio je večeras i o novim tehnologijama u fotografiji. Donijela je, kaže, brzinu naročito u novinskoj fotografiji, ali je oduzela individualnost i originalnost jer je danas teško prepoznati koju fotografiju je napravio koji fotoreporter.

"Više ne čekamo na razvijanje filmova u komorama. Sada fotografije vidimo mnogo prije, ali danas gotovo svako s dobrim fotoaparatom može biti dobar fotograf", objašnjava Grebenar.

Zamjera Grebenar tehnologijama naglašavajući da bez znanja analogne fotografije nema ni pravog fotoreportera.

Rođen 1956. u Sarajevu Emil Grebenar se fotografijom bavi od osnove škole. Stručno zvanje fotografa stekao je 1975. godine. Profesionalno se bavi ovom umjetnošću od 1977., a novinska fotografija mu je opredjeljenje od 1985. godine.

Grebenar sada živi i radi kao predavač i fotograf u Italiji, a njegovi studenti višestruko su nagrađivani za fotografska ostvarenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: