U Narodnom pozorištu
0

Održana bh premijera filma "Rezolucija 819"

FENA
Film "Rezolucija 819”, italijanskog redatelja Giacoma Battiatoa, koji je snimljen prema scenariju Thierrya Jonqueta, premijerno je prikazan sinoć u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Rezolucija 819 je bio dokument kojim su Ujedinjeni narodi garantovali sigurnost Srebrenici.

Domaćin bh. premijere filma, koji je dobio nagradu publike na Filmskom festivalu u Rimu, bilo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Emir Hadžihafizbegović rekao je da ovaj film govori o zločinu koji se desio u srcu Evrope na kraju dvadesetog vijeka. Prije same projekcije on je pozvao prisutne da zatvore oči i zamisle da su u situaciji da im od njih odvode njihove najbliže.

Ovo je film koji govori i o Srebrenici i o tragediji koja se nije smjela desiti. Film priču o srebreničkom masakru priča kroz konkretne likove: žrtve, zločince, UN vojnike, istražitelje....

Inspirisan je istinitom pričom koja prati istragu francuskog policajca Jean-Renea Rueza između 1995. i 2001. godine, a koji je tokom šest godina radio na otkrivanju i istraživanju masovnih grobnica, na identifikaciji tijela, surađujući sa porodicama nestalih.

Uloge u filmu, koji publiku ne štedi potresnih dokaza što ih je policajac prikupio tokom godina u području koje je trebalo biti pod zaštitom UN-a, ostvarili su glumci Emina Muftić, Nevena Rosuljaš, Adnan Hasković i Haris Burina, Dimitrije Ilić, Anezka Novak, Benoit Magimel... Na kraju projekcije prisutnima se obratio reditelj.

"Tuga, bol, potreba za istinom, pravda, ogromne su teme za film. Film je mali. Kad sam snimao ovaj film učinio sam to ponizno i nikad nisam bio ovako motiviran da snimim film. Naš film želi dati neku nadu, nadu da će zločinci biti uhapšeni", rekao je Battiato.

U ime Grada Sarajeva simbol Grada "Vrata Sarajeva" reditelju Battiatu uručili su forenzičarka Ewa Klonowski i Amor Mašović.

Projekciji filma prisustvovale su brojne zvanice iz javnog života BiH, članovi diplomatskog kora kao i gosti iz regiona.

U srijedu, 3. decembra, “Rezolucija 819” bit će prikazana u organizaciji Francuskog kulturnog centra “Andre Malraux“ u sklopu revije filmova posvećenih Srebrenici. Projekcija Battiatovog filma ovog će puta biti održana u Sarajevskom ratnom teatru (CDA), a nakon filma bit će upriličena debata.