{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održan tradicionalni novogodišnji koncert

F
FENA
1.1.2009. u 14:17
0
0
Održan tradicionalni novogodišnji koncert
0
Održan tradicionalni novogodišnji koncert
Foto: AP
Bečka filharmonija i ovog je 1. januara održala tradicionalni novogodišnji koncert pod vođstvom izraelsko - argentinskog dirigenta Daniela Barenbojma (Barenboim).
Na programu je osim valcera, marševa i polke, izvedena i "Oproštajna simfonija" austrijskog kompozitora Jozefa Hajdna (Joseph Haydn), povodom 200-godišnjice njegove smrti.

Tradicionalni novogodišnji koncert Bečke filharmonije, jedan od najznačajnijih događaja u oblasti klasične muzike u svijetu direktno je prenosilo više od 70 televizijskih i 300 radio stanica

Nastavljajući putem Herberta fon Karajana, Zubina Mehte, Rikarda Mutija (Riccardo), Seidjija Ozave (Seiji Ozawa) i drugih poznatih dirigenata na čelu Bečke filharmonije, 66-godišnji Barenbojm i slavni muzičari izveli su 16 kompozicija, uglavnom Johana Štrausa (Strauss) mlađeg i starijeg.

Izvedeni su i valcer "Na lepom plavom Dunavu" i "Radečki marš", kojim se bečki novogodišnji koncert obično završava.

Barenbojm je dodao u repertoar i "Priče s Orijenta" Štrausa mlađeg, u okviru nastojanja da promoviše mir na Bliskom Istoku, zbog čega je 1999. osnovao i orkestar s mladim izraelskim i palestinskim muzičarima (West-Eastern Dvan Orchestra).

Karte za ovaj koncert dostižu cjenu i od nekoliko stotina eura. CD sa snimkom koncerta najavljen je za 7. januar, a potom će biti objavljen i DVD .

Bečki novogodišnji koncert, prvi put održan je 1939. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: