Dom mladih Sarajevo
0

Održan spektakularan koncert japanske grupe Wariki

FENA
Tradicionalna japanska muzička grupa "Wariki" sinoć je u Domu mladih u okviru programa "Sarajevske zime" održala koncert, nastupajući u okviru regionalne turneje pod nazivom "Dodir japanskog lava sreće".

Riječ je o njihovom prvom nastupu u Sarajevu, koji su organizirali Ambasada Japana u BiH, Japanska fondacija i kompanija Japan Tobacco International, saopćeno je iz Press službe "Sarajevske zime".

Mnogobrojni posjetitelji koncerta uživali su u plesu i muzici iz cijelog Japana.

Repertoar grupe "Wariki" inspirisan je uličnim nastupima, kao što su šišimai (ples lavova), kagura (svjetovna muzika) i plesovima za proslave.

Posjetiteljima su priredili zvuke drevnih japanskih udaraljki, flauta i žičanih instrumenata - taiko, yokobue, koto, shamisen i kokyu.

Vođa grupe "Wariki" Akira Katogi nakon koncerta je izrazio zadovoljstvo interakcijom sa sarajevskom publikom, zbog koje su imali osjećaj kao da nastupaju pred domaćom publikom.

Koncertu je prisustvovao i ambasador Japana u BiH Futao Motai, koji je oduševljen odazivom ljudi i činjenicom da se tražila stolica više za nastup ove japanske grupe.

"Wariki" su 2001. osnovali Akira Katogi i Shunsuke Kimura. Godine 2005. pridružuje im se Etsuro Ono, a gošća na ovoj istočnoevropskoj turneji je Kuniko Obina.

Među značajnijim nastupima na internacionalnoj sceni izdvajaju se oni u Velikoj Britaniji, Italiji i SAD.