{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održan prvi Balkan (Con)Text sa Dževadom Karahasanom

F
30.9.2013. u 19:39
0
0
Održan prvi Balkan (Con)Text sa Dževadom Karahasanom
0
U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH danas je održan prvi Balkan (Con)Text razgovor u okviru 53. internacionalnog teatarskog festivala MESS.


O adaptacijama dramskih tekstova i dramatizacijama novinari, gosti i ljubitelji pozorišne umjetnosti razgovarali su sa Dževadom Karahasanom, autorom predstave ''Koncert ptica'', koja je sinoć igrala u Kamernom teatru 55.

"Nisam došao na ideju, ideja je došla do mene", rekao je Karahasan u uvodu svog obraćanja te dodao da smatra da je ova predstava žanrovski hibrid, a da mu je cilj bio uzdići subliterarnu žanrovsku književnost.

Tekst predstave napisan je kao svojevrsni omaž Aristofanu i islamskom mistiku Fariduddinu Attaru u kojem autor na jedan vrlo rafiniran način ismijava ljudsku sujetu, želju za vlašću, kao i samu srž naše ljudskosti.Na pitanje o učešću u scenskoj postavci predstave Karahasan je rekao da nije toliko bio uključen u kreiranje predstave.

"Teatar je pravi onda kada drama ponudi povod. Teatar živi od susreta glumaca i publike i ukoliko probudite energiju i emociju u glumcima tada će predstava biti dobra i publika će biti zadovoljna", dodao je.

Balkan (Con)Text razgovori bit će nastavljeni sedmog festivalskog dana, u petak, 4. oktobra, u 13 sati razgovorom sa Dorutinom Bashom autoricom predstave ''Prst'', saopćila je direkcija Mess Festivala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: