Sarajevo
0

Održan peti festival amaterskog kratkog filma

FENA
Gimnazija Dobrinja
Gimnazija Dobrinja
Peti amaterski festival kratkog filma održan je danas u Sarajevu pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, a u organizaciji Gimnazije Dobrinja.

Festival kratkog filma za cilj ima primarnu edukaciju učenika, razvijanje orijentacije ka društvu, demokratiji i ljudskim pravima.

Ovogodišnja tema "Nedostaje nam smijeha" po kojoj su učenici snimali kratke filmove, predstavlja njihove stavove, ideje i želje.

Festival je okupio veliki broj zainteresiranih učenika.

Na festivalu su pored predstavnika 16 srednjih škola iz Kantona Sarajevo te Gimnazije Dubrovnik, prvi put prisustvovali gosti a ujedno i učesnici iz Gimnazije "Lucijana Vranjanina" iz Zagreba, kazao je za Fenu glasnogovornik festivala Faruk Kovač.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala u sastavu Ramiz Kadić (predsjednik), Lana Stanišić (član) i Srđan Rodić (član) dodijelili su nagrade za tri najbolja filma te pet specijalnih nagrada.

Prvo mjesto, a ujedno i specijalnu nagradu publike dobila je Gimnazija "Obala".

"Učenici ove škole ubjedljivo su pobjednik festivala, jer su na originalna način predstavili problematiku mladih ljudi u gradu", kazao je Kovač.

Drugo mjesto osvojio je Katolički centar "Srednja medicinska škola", dok su treće mjesto zauzeli učenici "Druge gimnazije".

Specijalna nagrada za kameru je pripala Gimnaziji Dubrovnik, a specijalna nagrada za scenario otišla je u ruke Srednjoškolskog centra "Vogošća".

Specijalnu nagradu za ulogu stručni žiri dodijelio je Prvoj bošnjačkoj gimnaziji, a specijalna nagrada za ideju pripala je Gimnaziji "Lucijana Vranjanina" iz Zagreba.

Kovač je naglasio da je veliki broj srednjih škola koje su učestvovale na festivalu osvojio značajne nagrade, te da će im to pomoći u daljem razvoju njihovih vannastavnih aktivnosti.