Kultura
0

Održan okrugli sto posvećen Pablu Picassu

FENA
Povodom otvaranja večerašnje izložbe litografija Pabla Picassa "Skice za Guernicu" danas je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu održan okrugli sto posvećen jednom od najpoznatijih slikara 20. stoljeća.

Izložba "Skice za Guernicu" prikazuje grad Guernicu, na sjeveru Španije, koji je bombardirala vojna avijacija. Čini je trideset litografija na kojima se vidi rad u pripremi Picassovog djela, a samo tri slike čine kompoziciju rata, dok su sve ostale skice koje će se pronaći kasnije na ujedinjenoj slici.

Uvodnu riječ na okruglom stolu imao je direktor Festivala Sarajevo "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić, govoreći da je Guernica najbolji prizor ljudske potrage za odgovorima nakon ratova i lomova civilizacija.

  • Zato je Guernica ključna tema 19., 20. i 21. stoljeća i bit će simboličko djelo o kosmičkim razmjerima ljudske tragedije, dodao je Spahić.

Izložbu je, u okviru Festivala "Sarajevska zima", organizirala španska ambasada u BiH, a bit će postavljena večeras u Umjetničkoj galeriji BiH.

Na okruglom stolu govorila je kustosica Muzeja "Picasso" u Barseloni Montserrat Torras, predstavljajući biografiju i tehniku Picassovog lika i djela kroz godine njegovog umjetničkog razvoja.

  • Stvarajući ove slike Picasso je imao u glavi tragediju koju treba da naslika, ali je dugo razmišljao kako da popuni mural da bi djelo imalo cjelinu, objasnila je Torras.

Na kompoziciji Guernica vidimo klasične tragedije stradanja kao što su žena s mrtvim djetetom s očajnim krikom, bik, minotaur, mrtav ratnik koji u jednoj ruci drži cvijet, a u drugoj mač; zatim ranjeni konj te žena koja vrišti stojeći na prozoru koji gori itd.

  • Dramatično značenje pojačava crna i bijela boja, istaknula je Torras.

  • Teško je utvrditi značenje svakog segmenta na slici, jer Picasso nikada nije htio da ju pojedinačno objašnjava, smatrajući da je snaga slike sadržana u njenoj cjelini, dodala je Montserrat Torras.

Cilj izložbe je da s građanima BiH podijeli vizija rata velikog Pabla Picassa.