{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održan okrugli sto o budućnosti plesa u BiH

F
22.9.2010. u 14:45
0
0
Održan okrugli sto o budućnosti plesa u BiH
0
Održan okrugli sto o budućnosti plesa u BiH
Edina Pličanić
"Budućnost plesa u BiH" bila je tema okruglog stola održanog u Sarajevu u okviru Međunarodnog festivala modernog plesa ZVRK.
Cilj skupa je bio stvoriti mogućnosti za međusobno razumijevanje, kreativno razmišljanje i analizu vrijednosti savremenog plesa na međunarodnom nivou, saopćeno je iz Agencije CMC.

Uloga plesnog obrazovanja u kulturnom i pedagoškom radu u BiH, kreativno razmišljanje, kulturna i obrazovna perspektiva plesne umjetnosti, otvaranje mogućnosti ka novim radnim poduhvatima i stvaranjima radnih mjesta i nezavisnih profesionalnih plesnih trupa te iniciranje mladih umjetnika da kroz savremeni ples upoznaju i druge mogućnosti scenskog izraza, bile su neke od tema razgovora na okruglom stolu.

Večernji dio programa donio je projekciju dokumentarnog filma "Prema Mathilde" u režiji francuske kritičarke i dokumentaristice Claire Denis, koji govori o radu jedne od najpoznatijih i najskromnijih koreografa Francuske Mathilde Monnier.

Nakon filma, pred publikom je premijerno izvedena predstava Amande Loulaki "Ja sam rekao laku noć".

Na večerašnjem programu su četiri kratke predstave - "Tishma Tanz" koreografinje Jasmine Prolić, u izvedbi Jasenka Pašića, nastup primabalerine HNK Edine Pličanić s predstavom "Mjesečina" za koju je uradila i koreografiju, zatim "Girls From Summer Dance School Orleans", čiju koreografiju potpisuju S. Lifar, P. Teylor, P. Provencano, J. Prolić i Jinny u izvedbi Ajle Kadrić, Zulejhe Kečo, Farah Karabeg, Jasmine Aleandar i Albine Huskić.

Na kraju večeri predstavit će se gosti iz Mađarske, Ferenc Feher koji je koreograf i izvođač i Balazs Szitas s predstavom "Tao Te".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: