Narodno pozorište Sarajevo
0

Održan koncert u okviru obilježavanja Dana Evrope

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U okviru obilježavanja Dana Evrope - 9. maja, institucije EU prisutne u BiH organizirale su večeras koncert ansambla "The Winds of Change“ u Narodnom pozorištu u Sarajevu koji je publici predstavio izuzetan spoj tradicionalnih pjesama s područja Balkana i svježih aranžmana.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Dimitris Kourkoulas u uvodnom obraćanju govorio je o historiji nastanka EU, njenom uspjehu te proširenju, koje je donijelo korist građanima i novih i starih zemalja članica.

Kourkoulas je podsjetio da je BiH prije dvije godine, potpisavši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, otvorila novo poglavlje svojih odnosa s EU. Naglasio je da to kao i početak dijaloga o ukidanju viznog režima građanima BiH jasno ukazuje da je njihova budućnost u EU.

"Zajedno s vlastima BiH radimo na ostvarivanju daljnjeg napretka, ali brzina kretanja prema EU zavisi samo od BiH i njenih vlastitih napora, ne može biti nametnuta izvana", naglasio je.

Kourkoulas je upozorio da je, s izborima u oktobru, ovo ključna godina za utvrđivanje kojom brzinom će BiH nastaviti kretanje prema evropskim integracijama.

"Napredak se može ostvariti samo kroz aktivnosti BiH - njenog parlamenta, vlada, političkih vođa, a zavisiti će i od aktivnosti društva u cjelini. Reforme se moraju provesti, teške odluke se moraju donositi, preuzete obaveze se moraju ispoštovati“, smatra on.

Visoki predstavnik u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko istaknuo je da bh. građani već jesu u Evropi, ali da nisu građani EU. To će, kazao je, sigurno doći, a na tom putu pratit će ih EU.

Večerašnjem koncertu prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora te političkog i javnog života u BiH.

Dan Evrope obilježava se kao godišnjica Šumanove deklaracije. Govorom u Parizu 1950. Robert Šuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, dao je novi politički prijedlog za Evropu čiji cilj je bio stvaranje trajnog mira među evropskim narodima. EU, koja predstavlja najduži period neprekidnog mira, potvrđuje njegov uspjeh.