|

Održan godišnji koncert Tuzlanskog ansambla "Iskre"

Održan godišnji koncert Tuzlanskog ansambla "Iskre"
0
F
FENA
20.12.2009. u 12:12
0
komentara
0

dijeljenja
Održan godišnji koncert Tuzlanskog ansambla "Iskre" Tuzla
U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli sinoć je održan godišnji koncert tuzlanskog ansambla "Iskre" pod nazivom "Veče s Iskrama".
Koncert je započeo odlomkom iz opere Đuzepa Verdija "Nabuko" (Kor Jevreja), a u nastavku programa izvedene su pjesme "Tri jetrve žito žele", "Žetelačka pjesma", "Lijepi li su mostarski dućani", "Čežnja za domom”, "Samba", zatim tradicionalne pjesme s područja bivše Jugoslavije.

Nastup je pratio harmonikaš Nedim Čitaković, a program su upotpunili i mnogobrojni gosti.

Inače, vokalni ansambl Iskre iz Tuzle osnovan je 1974. godine na inicijativu sadašnjeg rukovoditelja prof. Slavka Jovića, kompozitora i profesionalnog umjetničkog aranžera. Rad ansambla prekinut je tokom rata, a 2004. godine ponovo je nastavio s radom.

"Iskre" su svoju i slavu Tuzle pronijele širom BiH, dijelom bivše Jugoslavije i po svijetu. Danas ansambl ima 22 članice i djeluju u sklopu umjetničke sekcije Bosanskoga kulturnog centra Tuzla.

U 2009. godini na "Majskim muzičkim svečanostima" u Bijeljini ansambl je nagrađen zlatnom medaljom u kategoriji najboljih ženskih zborova, a u srpnju mu je pripala velika čast da nastupi na koncertu Riccarda Mutija u Sarajevu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.