Goražde
0

Održan dječiji festival "Šta se pjesmom sanja"

FENA
Goražde
Goražde
U velikoj sali Centra za kulturu Goražde sinoć je održan 11. internacionalni dječiji festival "Šta se pjesmom sanja".

Brojnoj publici predstavilo se 16 učesnika iz BiH, Srbije, Crne Gore, Bugarske i Makedonije.

Stručni žiri, na čelu sa prof. dr Besimom Spahićem, odlučio je da titula pobjednice pripadne mladoj Goraždanki Nejri Merkez koja je izvela pjesmu "Budi dobar, anđeo budi" za koju je tekst, muziku i aranžman napisao Slavko Olujić.

Ova kompozicija osvojila je i nagradu za najbolji tekst te treće mjesto dječijeg žirija.

Stručni žiri festivala nagradu za drugo mjesto u ukupnom dojmu dodijelio je Hani Ibrahimović iz Sarajeva za kompoziciju "Ludi ples", dok je treće pripalo Martini Kovač iz Mostara koja je izvela kompoziciju "Furaj dance".

Po ocjeni dječjeg žirija, prvo mjesto osvojila je Džejla Ramović sa pjesmom „U srcu majke“ dok je drugo pripalo Džemalu Hotu iz Crne Gore sa kompozicijom „Moja simpatija“.

Nagradu za najbolju muziku žiri je dodijelio Slaviši Guji iz Istočnog Sarajeva za pjesmu "Ljubavi nam treba", dok je nagrada za najbolji aranžman pripala Adnanu Mušanoviću za kompoziciju "Bistra voda".

Organizator festivala tradicionalno bio je Centar za kulturu Goražde. Generalni pokrovitelj festivala bila je općina Goražde a manifestaciju su podržali Kantonalno i Federalno ministarstvo kulture kao i brojni sponzori.

Program 11. internacionalnog dječjeg festivala svojim nastupima upotpunili su hor i plesne sekcije Osnovne muzičke škole "Avdo Smajlović" te popularna goraždanska grupa "South park".

Po završetku takmičarskog programa, u Domu mladih Centra za kulturu upriličena je i promocija CD-a sa svim kompozicijama ovogodišnjeg Festivala.