Godišnjica rođenja Franca Prešerna
1

Održan Dan otvorenih vrata u Slovenskom kulturnom društvu "Cankar"

FENA
Slovensko kulturno društvo "Cankar" danas je u Sarajevu upriličilo Dan otvorenih vrata, koji se tradicionalno organizira na godišnjicu rođenja slovenskog pjesnika Franca Prešerna.

Tim je povodom Društvo za svoje članove i ostale poklonike organiziralo prigodno druženje, a otvorena je i izložba tridesetak radova članova "Cankara". Goste je prethodno tokom dana pozdravljala i predsjednica Društva Sanja Bogdanović.

Sekretar Društva Samo Čolak istaknuo je za Fenu da se Dan otvorenih vrata kao praznik obilježava povodom rođenja najvećeg slovenskog pjesnika Franca Prešerna, rođenog 3. decembra 1800. godine.

"U Sloveniji je običaj da taj dan kulturna i druga društva obilježe kao veseli dan kulture, odnosno Dan otvorenih vrata. Tim je povodom u Sarajevu priređena i izložba radova naših članova, koji su izložili slike, fotografije i idrijsku čipku", kazao je on.

Naveo je podatak da je Cankar u ovoj godini priredio više od 40 događaja, uglavnom iz oblasti kulture. Najznačanije aktivnosti su obilježavanje različitih slovenskih praznika, običaja i tradicionalnih događaja u Sloveniji.

"Među najznačanijim praznicima koje Cankar svake godine obilježi je Prešernov dan u februaru, koji je kulturni praznik u Sloveniji. Tada organiziramo koncert ili izložbu, te ugostimo umjetnike iz Slovenije. Tu su i Cankarjevi dani, koji se u čast najvećeg slovenskog pisca obilježe uz šest-sedam sportskih i kulturnih događaja", ističe Čolak.

Također, među drugim događajima koje organizira ili obilježi "Cankar" su i maskenbal, koji je ove godine organiziran zajedno s Hrvatskim kulturnim društvom "Napredak", Međunarodni dan žena, uskrsna radionica za odrasle i djecu, Dan državnosti Slovenije, praznik sv. Nikole, te Božićni koncert.

Slovensko kulturno društvo "Cankar" osnovano je 8. aprila 1934. godine, a do danas je njegov rad, kao i drugih kulturnih društava u BiH, više puta zabranjivan usljed političkih i drugih okolnosti.