Kultura
0

Odličan program 17. Jazz Festa

Klix.ba
Prva sedmica novembra bit će u znaku međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo, koji će, kao što smo navikli u prethodne gotovo dvije decenije, i ovaj put ponuditi atraktivan program.

Umjetnička imena koja će Jazz Fest ugostiti u Sarajevu od 5. do 10. novembra obećavaju vrhunske koncerte uz visoke produkcijske standarde. Festival će u utorak, 5. novembra, u Bosanskom kulturnom centru otvoriti Abraham Inc. – ansambl koji čini 10 umjetnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Australije, a koje predvode klarinetista David Krakauer, trombonista Fred Wesley i multinstrumentalista SoCalled.

Sljedećeg dana na festivalu će se predstaviti američki gitarista kojeg smo na prethodnim izdanjima Jazz Festa slušali sa njegovim triom, a ovaj put velikan jazza John Scofield predstavlja svoj ponovo okupljeni i dugo očekivani Uberjam Band. Već narednog dana na glavnoj sceni nastupit će još jedan slavni američki umjetnik, jedan od najvažnijih bubnjara u historiji jazza Jack DeJohnete. Predstavit će svoju novu grupu, a specijalni gost će biti klarinetista i tenor saksofonista Don Byron.

Ljubitelje muzike obradovat će i koncert kvarteta norveškog gitariste Eivinda Aarseta, dok će festivalski program u Bosanskom kulturnom centru u subotu, 9. novembra, zatvoriti domaći muzičari. U okviru programa Next Generation, kojim Jazz Fest predstavlja aktuelne projekte različitih bosanskohercegovačkih umjetnika, bazirane na tradicionalnoj muzici, ove godine publika će imati priliku uživati u nastupu ansambla Halka.

Značajna svjetska imena bit će predstavljena i na koncertima u Pozorištu mladih od 7. do 9. novembra – brazilski umjetnik Hamilton de Holanda na bandolinu, 10-žičnoj mandolini, potom trio Art of Ascension, koji čine gitarista David Gilmore, basista Matt Garrison i bubnjar Gene Lake te trio francuskog gitariste Marca Ducreta.

Osim koncerata u Bosanskom kulturnom centru i Pozorištu mladih i ove nas godine očekuje klupski program, koji će biti organiziran u kasnim večernjim satima, a publici će predstaviti izvrsne domaće i regionalne jazz muzičare.

Nastavljajući poseban program osmišljen i realiziran prošle godine za mlade muzičare i studente muzike, Jazz Fest i ove godine organizira Music Meeting, edukativni regionalni program koji će okupiti 80 mladih iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije. Ne zaboravljajući ni najmlađe, kojih je svake godine sve više na dječijim programima, nedjelja 10. novembra i ovaj će put biti posvećena školskom i predškolskom uzrastu, koji će kroz koncert i radionicu za djecu imati priliku slušati popularne jazz standarde prilagođene njihovom uzrastu, ali i okušati se u sviranju instrumenata koji se koriste u jazzu.

Program je jutros objavljen i na zvaničnoj festivalskoj stranici www.jazzfest.ba, na kojoj možete izvršiti i rezervaciju ulaznica. Mali, ali efikasni i predani tim Jazz Festa i ove godine se potrudio da nam jesen ne bude siva i depresivna uprkos drastičnom smanjenju sredstava na svim nivoima, a ako znamo da ovaj festival nikada nije uživao izdašnu podršku nadležnih institucija, onda njihovi rezultati imaju dodatnu vrijednost.