Kultura
0

Odigrana predstava Harisa Pašovića u Beogradu

FENA
U ponedjeljak je pred punom dvoranom Jugoslavenskog dramskog pozorišta u Beogradu Ekipa EastWest Centra Sarajevo odigrala predstavu Nigela Williamsa ''Klasni neprijatelj'' u adaptaciji i režiji Harisa Pašovića, saopćeno je iz Centra.

Publika je dugim aplauzom ispratila predstavu koja je gledaoce šokirala svojim sadržajem i uzbudila svojom umjetničkom snagom.

Među gledaocima su bili glumci: Milena Dravić, Bogdan Diklić, Marija Opsenica, Zijah Sokolović, Branislav Trifunović, zatim Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo, pisac Nenad Prokić, kostimografkinja Lana Cvijanović, povjesničarka Branka Prpa i mnoge druge ličnosti iz umjetničkog i javnog života u Srbiji.

''Klasni neprijatelj'' je odigran prethodne večeri na početku najstarijeg balkanskog teatarskog festivala ''Sterijino pozorje'' u Novom Sadu.

Pored velikog interesiranja medija u Srbiji, u Beograd su specijalno zbog ove predstave došli novinari londonskog ''Timesa'' i nedjeljnika ''Scotland on Sunday'' koji pišu reportaže o EastWest Centru Sarajevo.

Turneja se nastavlja u Rumuniji gdje će 29. maja igrati na otvorenju velikog evropskog festivala ''Sibiu International Theatre Festival'', a dva dana kasnije u mađarskom Teatru Kostolanyi u Subotici.

Glavni glumci su Amar Selimović, Irma Alimanović i Nusmir Muharemović, muziku je komponirao Eric Bajramović, a izvršni producent predstave je Ismar Hadžiabdić.