Bihaćko ljeto
0

Odigrana "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja"

FENA
U okviru 11. festivala scenskih umjetnosti "Bihaćko ljeto" Bišćani su u ponedjeljak uvečer imali priliku pogledati predstavu pod nazivom "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ Ive Brešana, u izvođenju glumačkog ansambla Narodnog pozorišta iz Tuzle.

Režiju predstave potpisuje glumac Mustafa Nadarević, koji je već ranije kazao da je ova predstava groteskna tragedija, rađena s namjerom da publici ponudi smijeha, ljubavi i samo onoliko gorčine koliko treba da recept bude potpun.

Glumci Narodnog pozorišta Tuzla po drugi put su bihaćku publiku počastili ovom predstavom koja je istovremeno izazivala i smijeh i suze. Predstava je inače dramski prvijenac Ive Brešana. Po sudu mnogih kritičara ona spada u red najboljih dramskih tekstova u savremenoj hrvatskoj književnosti.

Brešan ju je napisao 1965. godine, a na scenu je, nakon mnogih odbijanja, postavljena 1971. godine u zagrebačkom Teatru ITD. Deset godina izvođenja "Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja" jasno dokazuje da je to priča koja se može svrstati u bilo koje vrijeme, priča o primitivizmu, gluposti i pokvarenosti jednog sistema i vremena.