Motivi iz filma "Crni labud"
0

"Odette&Odile" ponovo na sceni SARTR-a

Klix.ba
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra publika će u utorak, 4. decembra 2012. godine od 20 sati, moći pogledati predstavu “Odette&Odile".

Predstava je svoju premijeru u Sarajevskom ratnom teatru imala 10. septembra ove godine u prepunoj sali, a predstava je izvedena i na ovogodišnjem Internacionalnog teatarskog festivala MESS, gdje je dobila pozitivne kritike. "Odette&Odile" je urađena po motivima filma "Crni labud" Darrena Aranofskog, a režiju i koreografiju potpisuju Amila Terzimehić i Ena Kurtalić, koje, ujedno, igraju i naslovne uloge.

"Odette&Odile” je predstava, koja kao osnovni instrument koristi fizički pokret, inspirisana motivima filma "Crni labud” Darrena Aranofskog.

Dva labuda, Odette, bijeli, nevini, nježni, kojeg igra Ena Kurtalić, i Odile, crni, senzualan, slobodan i zavodljiv kojeg utjelovljuje Amila Terzimehić, vode nas kroz priču o razumu i emocijama, restrikcijama i slobodi, hrabrosti i strahu, priču o umjetniku, jednom čovjeku koji u sebi otkriva skrivene slojeve svoje ličnosti, a koje počinju da izlaze na površinu te postaju vidljive svima, i ne samo vidjljive, nego dominante karakteristike njegove ličnosti.

Odette, ambiciozna balerina kojoj se ostvaruje san da zaigra ulogu života, ulogu bijelog labuda u Labuđem jezeru, počinje da popušta pod pritiskom svojih ambicija, okoline, očekivanja drugih, te dolazi do urušavanja njene krhke ličnosti, baze koja joj je do sada pružala sigurnost i zaštitu.

Ovu klasičnu priču o umjetničkoj ambiciju, borbi umjetnika sa samim sobom, velikoj želji da postognu savršenstvo i ovladaju svakim aspektom svoga stvaranja i svoje ličnosti, na scenu Sarajevskog ratnog teatra postavile su dvije mlade glumice, koje su ovoga puta preuzele i režisersku ulogu, pod mentorstvom Jasne Žalice.

Ovom predstavom dvije mlade umjetnice imaju za cilj doprinijeti razvoju savremenog plesa i fiizičkog teatra u Bosni i Hercegovini, te ohrabriti pomjeranje granica lične percepcije i razumjevanja, umjetnika samih, kao i pomijeranje granica njihovog umjetničkog izražavanja.