Kultura
0

Odabrani učesnici programa Talents Sarajevo 2016.

Klix.ba
U 10. jubilarnom izdanju programa Talents Sarajevo učestvovat će ukupno 71 perspektivni glumac, režiser, direktor fotografije, filmski kritičar, producent i scenarista iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

Osnovan u saradnji sa Internacionalnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, u proteklih devet godina Talents Sarajevo se isprofilirao u regionalni centar za upoznavanje i trening nadolazećih filmskih profesionalaca. Osim što povezuje mlade filmaše međusobno, ova platforma ima za cilj predstaviti im rad etabliranih profesionalca, informisati ih o savremenim tokovima u filmskoj industriji i umjetnosti te ih približiti regionalnoj i međunarodnoj filmskoj sceni. Talents Sarajevo 2016. nudi bogat Summit program, koji se sastoji od master-časova, moderiranih razgovora i interaktivnih panel-diskusija, upotpunjen laboratorijima za razvoj projekata PACK&PITCH i Script Station, te studio programima i radionicama, namijenjenim pojedinačnim profesijama, kao što su Acting Studio, Camera Studio, Film Stage Studio i Talent Press.

Program, posebno osmišljen i namijenjen regionalnim filmskim nadama, kao i prisustvo renomiranih filmskih stručnjaka u svojstvu mentora i predavača Talents Sarajeva, razlog su evidentnog porasta interesovanja aplikanata. O tome najbolje svjedoči rekordan broj od 374 pristigle prijave na konkurs. Od zastupljenih polja djelovanja, u najbrojnije aplikante spadaju režiseri sa 168 pristiglih prijava.

Listu učesnika pročitajte ovdje.

SFF