Kultura
0

Odabrani učesnici 5. Sarajevo Talent Campusa

Sarajevo-x.com
Nakon zatvaranja konkursa za učešće na 5. Sarajevo Talent Campusu, koji je bio otvoren do 28. maja, završena je selekcija učesnika ovogodišnjeg izdanja STC programa koji je namijenjen mladim filmskim stvaraocima iz zemalja Jugoistočne Evrope.

Selekcioni odbor u čijem sastavu su bili Izeta Građević, kreativna direktorica Sarajevo Film Festivala, Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa, Jovan Marjanović, rukovodilac industrijskog segmenta SFF-a i Amra Bakšić Čamo, rukovoditeljica CineLinka odabrali su ukupno 66 učesnika iz sljedećih zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije, Turske i UNMI Kosova.

Sarajevo Talent Campus, nastao u saradnji sa Internacionalnim filmskim festivalom u Berlinu i Berlinale Talent Campusom, ima za cilj povezati mlade filmske profesionalce iz Jugoistočne Evrope sa etabliranim filmskim profesionalcima, informisati ih i približiti regionalnoj i međunarodnoj filmskoj industriji. Tokom sedmodnevnog programa, mladi filmski profesionalci imaju priliku razmijeniti svoje stavove i ideje. Program Sarajevo Talent Campus, koji je zamišljen s ciljem da ispuni prazninu između formalnog obrazovanja i praktičnog radnog iskustva, podstiče saradnju mladih filmskih stvaraoca u polju razvoja, finansiranja, produkcije i distribucije kratkometražnih i dugometražnih-igranih filmova.

Kvalitetan program sastavljen od niza radionica, diskusija, projekcija, te prisustvo renomiranih filmskih profesionalaca u svojstvu predavača STC-a razlog su sve većeg porasta interesovanja mladih filmskih stvaralaca iz Jugoistočne Evrope za učešće u ovom programu. O tome najbolje svjedoči ovogodišnji rekordan broj pristiglih aplikacija na konkurs - ukupno 210.

Zemlje sa najvećim brojem aplikacija su Turska, Rumunija i Srbija. Za učešće u Sarajevo Talent Campusu 2011. odabrano je šesnaest mladih scenarista (po 3 iz Rumunije, Srbije i Turske, 2 iz Hrvatske, te po 1 iz Albanije, BiH, Crne Gore, Grčke i Mađarske), petnaest producenata (po 3 iz Bugarske, Mađarske i Turske, 2 iz Srbije, po 1 iz Crne Gore, Grčke, Hrvatske i Rumunije), sedamnaest glumaca (4 iz Rumunije, 3 iz BiH, po 2 iz Bugarske, Hrvatske, Srbije i Turske), po 1 iz Grčke i Makedonije, 18 redatelja (3 iz Turske, po 2 iz BiH, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Srbije, po 1 iz Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Slovenije i UNMI Kosova).

Sarajevo Talent Campus održat će se u periodu od 24. do 30. jula. i u svom petom izdanju nastavit će sa kvalitetnim programom kao i prethodnih godina kada je kao predavače ugostio Darrena Aronofskog, Aidu Begić, Nurija Bilge Ceylana, Juliette Binoche, Stevea Buscemija, Brunu Dumonta, Morgana Freemana, Terryja Georgea, Jeremyja Ironsa, Semiha Kaplanoğlu, Charlieja Kaufmana, Ademira Kenovića, Čedomira Kolara, Mikea Leigha, Leona Lučeva, Branka Lustiga, Samuela Maoza, Anamariu Marincu, Michaela Moorea, Gaspara Noéa, Alexandera Paynea, Corneliua Porumboiua, Jima Sheridana, Stellana Skarsgårda, Kevina Spaceya, Danisa Tanovića, Pjera Žalicu, Jasmilu Žbanić, te mnoge druge uspješne filmske profesionalce.