Kultura
0

Odabrani najbolji radovi za "Trg sevdaha"

FENA
Asocijacija arhitekata Sarajeva (ASAS) je za potrebe Općine Stari Grad i Grada Sarajeva provela konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja za lokalitet "Trg sevdaha" koji bi trebao biti na prostoru između Malog i Velikog Čurčiluka, uz Poštu Stari Grad.

Cilj je da se taj prostor proglasi i napravi trgom, koji ne bi bio muzejskog, izložbenog ili izvođačkog tipa, nego sinestetički, (audio/video, slikovni, pod vedrim nebom, performans) i koji bi bio podsticaj za davanje digniteta autohtonoj Bosni i sevdahu kao "čežnji za lijepim a nedostižnim“.

Prva nagrada u iznosu od 5.000 KM pripala je autorskom timu Nedim Mutevelić, Ervin Prašljivić i Asmir Šabić. Druga nagrada u iznosu od 3.000 KM pripala je diplomiranom arhitekti Nikoli Žicu, a treća nagrada u iznosu od 2.000 KM autorskom tandemu dipl. ing. arh Selma Karačić i Husein Miraščić.

Predsjednica Ocjenjivačkog suda Šefika Jamaković je u izjavi za Fenu kazala da je razmatrano sedam radova i da svi oslikavaju bogatstvo ideja.

Kada je riječ o rezultatima konkursa i eventualnoj realizaciji, Jamaković ističe da se Općina Stari Grad kao investitor ogradila, što znači da nije obavezna realizirati nijedan od nagrađenih radova.

O nagradama je odlučivao Ocjenjivački sud u sastavu: dipl. ing. arh. i predsjednica ASAS-a Šefika Jamaković, te članovi prof. dr. Muhamed Hamidović, dipl. ing. arh. Srđan Hrisafović, dipl. ing. građ. i predstavnica Općine Stari Grad Sarajevo Vildana Taso, te dipl. ing. el. i predstavnik Udruženja estradnih umjetnika Irfan Durmić.

Svečano proglašenje nagrada i otvaranje izložbe je danas u 18 sati u sali za vjenčanja Općine Stari Grad.