|

Odabrane predstave za festival komedije "Mostarska liska"

Odabrane predstave za festival komedije "Mostarska liska"
26
Klix.ba
13.3.2017. u 11:33
4
komentara
26

dijeljenja
1/7
2/7
3/7
4/7
5/7
6/7
7/7
Završena je selekcija predstava za 14. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska”, koji će se održati od 22. do 29. aprila u Mostaru, u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar.
Na konkurs je stiglo rekordnih 45 prijava iz svih krajeva regiona, a selektor festivala Adnan Lugonić, umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar, u konkurenciju festivala je uvrstio sedam predstava te jednu predstavu izvan konkurencije. Sve predstave izvode se u Narodnom pozorištu Mostar s početkom u 20 sati.

Predstave u konkurenciji za nagrade “Mostarske liske” su: “Gospođa ministarka” (Branislav Nušić / režija: Slađana Kilibarda), produkcija: Bosansko narodno pozorište Zenica; “Malo blago” (Elen Marfi / režija: Slađana Kilibarda), produkcija: Gradsko pozorište Jazavac, Banja Luka; “Jedan sluga dva gospodara” (Richard Bean / režija: Vito Taufer), produkcija: Gradsko satiričko kazalište Kremepuh, Zagreb, Hrvatska; “Zbunjoza” / Perplex (Marius von Mayenburg / režija: Ivan Plazibat), produkcija: PlayDrama, Split, Hrvatska; “Demokracija” Zijaha A. Sokolovića; “Buzdovan – komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića” (Kleme Grubišić / režija: Predrag Stojmenović), produkcija: Kruševačko pozorište iz Kruševca, Srbija; te predstava domaćina, “Odumiranje međeda” (Branko Ćopić / režija: Emir Kapetanović), produkcija: Narodno pozorište Mostar.

Izvan konkurencije, u čast nagrađenih, će biti izvedena predstava iz Slovenije: “Stari klovni” (Matei Visniec / režija: Jaša Jamnik), produkcija: Slovensko narodno gledališče Nova Gorica. Publici će biti omogućen titlovani prijevod predstave.

Adnan Lugonić, selektor festivala, kazao je da će "Mostarska liska" i ove godine ispuniti očekivanja publike i struke i ponuditi im predstave koje na duhovit način progovaraju o problemima svakodnevnice.

"Budući da tu svakodnevnicu jednako kreairaju ljubav i politika, predstave ovogodišnje selekcije možemo svesti na ta dva tematska okvira. Činjenica je da je u protekloj godini urađeno dosta komedija u zemljama regiona, što se vidi i po broju prijava koje su stigle na adresu Narodnog pozorišta Mostar, ali ono što ohrabruje je da je sve veći broj kvalitetno i visoko estetiziranih predstava žanra komedije. Samim tim u program ovogodišnje Mostarske liske su uvrštene predstave kojima nije jedini cilj da nasmiju i zabave publiku, već i da na viši nivo podignu praksu obrade komediografskih sadržaja", rekao je Lugonić.

Nagrade Festivala koje dodjeljuju Stručni žiri i Žiri publike:

1. Velika liska - Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini,
2. Velika liska - nagrada za najboljeg glumca Festivala;
3. Velika liska - nagrada za najbolju glumicu Festivala;
4. Velika liska/plaketa Ahmet Obradović - nagrada za najbolju režiju;
5. Velika liska - nagrada za najbolju predstavu po izboru publike;
6. Mala liska - nagrada za najboljeg glumca ili glumicu večeri.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...