Kultura
0

Odabran žiri za EFA nominaciju za kratki film

Sarajevo-x.com
U oviru Sarajevo Film Festivala ove godine biće dodjeljena nagrada za najbolji kratki film koja dobitniku obezbjeđuje direktnu nominaciju za nagradu Evropske filmske akademije u kategoriji kratkog filma.

Članovi žirija, koji će odlučiti o ovogodišnjem dobitniku nagrade su:

Corneliu Porumboiu, predsjednik Reditelj, Rumunija

Corneliu Porumboiu uz Cristiana Mungiua, Cristi Puiua, Catalina Mitulescua i Razvana Radulescua spada među najznačajnije rumunske autore, koji su u samo nekoliko godina osvojili najznačajnije filmske nagrade. Njegov film "12:08 East of Bucharest", koji je otvorio 12. SFF, odnio je brojne nagrade na prestižnim svjetskim festivalima među kojima je i Zlatna kamera u Kanu.

Dylan Leiner Izvršni potpredsjednik Odsjeka za akvizicije i nabavke Sony Pictures Classics, SAD

Dylan Leiner je učestvovao u otkupu i produkciji velikog broja filmova, uključujući i "In Company of Men", "Run Lola Run", "The Spanish Prisoner" i druge. Među novijim filmovima u čijoj produkciji je učestvovao su i "Coco before before Chanel", "Broken Roken Embraces", te "The White Ribbon", film dobitnika Zlatne palme u Kanu Michela Hanekea i "A Prophet", Jacquesa Audiarda dobitnika Nagrade žirija Cannes Film Festivala. Hollywood Reporter svrstao ga je u izbor 35 najuspješnijih filmadžija mlađih od 35 godina, a New York Business na Crainovu listu 40 uspješnih profesionalaca mlađih od 40 godina.

Eva Vezer Generalna menadžerica Mađarske filmske unije, Mađarska

Eva Vezer u filmskoj industriji i marketingu radi od 1978. godine, a u njenoj bogatoj biografiji su i angažmani u Budapest Film Distribution and Exhibition Company, zatim u UIP-Duna Filmu gdje je imala udjela u organiziranju prve mađarsko-američke distributerske kompanije u Mađarskoj. Članica je brojnih internacionalnih organizacija poput Eureka Audiovisual, European Audiovisual Observatory, European Film Academy, European Film Promotion, MEDIA Committee of the European Commission, Experts’Committee of Europa Cinemas. Od ove godine Eva Vezer obavlja i funkciju predsjednice European Film Promotion.