Kultura
0

Od sutra u prodaji bosansko izdanje knjige "Mir i Kazna" Florence Hartmann

FENA
U svim knjižarama izdavačke kuće Buybook od sutra je u prodaji bosansko izdanje knjige bivše glasnogovornice Haškog tribunala Florence Hartmann ''Mir i kazna: tajni ratovi međunarodne politike i pravosuđa", dok je njena promocija u Sarajevu planirana 13. novembra.

Osim u Buybookovim knjižarama u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, ova knjiga se može nabaviti i u centralnim gradskim knjižarama u Sarajevu. Njena cijena je 20 KM.

Povodom izlaska iz štampe ove knjige na bosanskom jeziku, sama autorica Florence Hartmann doputovat će u Sarajevu, gdje će 13. novembra prisustvovati promociji i pres-konferenciji.

Veliko je interesovanje javnosti u regionu za ovu knjigu. Njeno hrvatsko izdanje bit će promovirano sutra u Zagrebu u okviru međunarodnog sajma knjiga "Interliber".

Nekadašnja dugogodišnja glasnogovornica Haškog tribunala svojom knjigom "Mir i kazna, tajni haški ratovi između međunarodne pravde i međunarodne politike" izazvala je buru ne samo na području bivše Jugoslavije već i na međunarodnoj sceni.

Ova knjiga, objavljena 10. septembra u Francuskoj, probudila je pažnju svjetske javnosti navodima autorice da je Haški sud bio birokratizirana, političkim borbama podijeljena institucija koja nije bila na visini zadatka svoga časnog mandata, a u kojoj su važne pozicije često bile popunjene osobama kojima je na prvome mjestu bila lojalnost prema svojoj zemlji, a ne prema pravdi.