|

Od studentskih crteža iz 50-ih do kasnih radova

Od studentskih crteža iz 50-ih do kasnih radova
0
S
Sarajevo-x.com
3.2.2011. u 15:28
3
komentara
0

dijeljenja
1/6 Tomislav Perazić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
2/6 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
3/6 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
4/6 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
5/6 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
6/6 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
U klubu Gradske galerije Collegium artisticum u Sarajevu otvorena je izložba crteža akademskog slikara Tomislava Perazića.
Perazić, koji je na odsjeku za slikarstvo u Ljubljani diplomirao još 1961. godine, predstavio se crtežima koji su nastajali u vrijeme njegovih studentskih dana iz druge polovine šeste decenije 20. vijeka, ranih faza likovnog stvaralaštva, te raznim crtežima koji su nastajali u proteklih četrdesetak godina.

"U Perazićevom likovnom opusu crtež je nesumnjivo važno izražajno sredstvo. Bio je i ostaje izraz umjetnikovog trenutnog raspoloženja, nadahnuća i likovnog promišljanja. Crtajući, bilo olovkom, kredom, ugljenom, tušom... na podlozi i papiru koji mu se nađe pod rukom, Perazić je zaigran poput djeteta. A ta zaigranost i razigranost, raznovrsnost, dinamičnost kombinacija i rasporeda linija, i izvjesna zagonetnost - sve to doprinosi jedinstvenom vizuelnom likovnom uzbuđenju koje ostaje u sjećanju", napisala je o izložbi Sanela Nuhanović, kustosica Galerije Collegium artisticum.

Izložba će biti otvorena do 22. februara.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...