Kultura
58

Od statiste do Srca Sarajeva: Benicio del Toro u četvrtak na crvenom tepihu

Piše: I. P.
Iako sam tvrdi da ne zna puno bosanskih riječi, veliki portorikanski glumac uskoro će morati naučiti puno više od "nema problema".
Benicio Del Toro (Foto: EPA)
Benicio Del Toro (Foto: EPA)

Upravo tu prostu rečenicu Benicio del Toro naučio je prilikom snimanja filma "The Perfect Day" koji je i osnova za njegovu posjetu 21. Sarajevo Film Festivalu.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine treći dobitnik Oscara iz Portorika promovisat će filmsku priču o humanitarnom radu u ratom razorenoj Bosni i Hercegovini, a bit će mu uručeno i Srce Sarajeva za značajan doprinos filmskoj umjetnosti.

Drugi trailer filma

U filmu Fernanda Leóna de Aranoasa se pored Del Tora pojavljuju i Tim Robbins, Olga Kurylenko, Melanie Thierry i bh. glumac Feđa Štukan. Vrijednost filma oslikava i petominutni pljesak nakon što je na festivalu u Cannesu izvedena premijera pred izabranom režiserskom publikom.

Pored spomenutih bosanskih riječi Del Toro se nije posebno spremao za film o ne tako često tematiziranim humanitarnim radnicima u ratnim zonama. To nije bio slučaj u filmu sa Tommyjem Leejem "The Hunted" zbog kojeg je Del Toro morao uzimati časove rukovanja nožem.

Režiser Fernando León de Aranoa i Del Toro (Foto: EPA)
Režiser Fernando León de Aranoa i Del Toro (Foto: EPA)

Portorikanski glumac sa američkim i španskim državljanstvom u četvrtak će se prošetati ulicama Sarajeva, a istog dana njegov film bit će prikazan na HT Eronet Open Airu.

Zasigurno da će nekadašnji statista u Madonninom spotu "La Isla Bonita" i najmlađi zlikovac u filmu o Jamesu Bondu učiniti da praznik regionalnog i svjetskog filma dobije okus latinoameričke glumačke škole.