20 godina od premijere prve predstave
1

Od "Skloništa" do Sarajevskog ratnog teatra

Klix.ba
Povodom 20. godišnjice od realizacije prve teatarske produkcije u opsjednutom gradu, predstave "Sklonište" pokojnog reditelja Dubravka Bibanovića, sutra će u prostorijama SARTR-a biti prikazan dokumentarni film "Od Skloništa do Sarajevskog ratnog teatra".

Sarajevski ratni teatar osnovan je u maju 1992. godine u trenucima kada je Sarajevo svakodnevno bilo zasipano hiljadama granata, a agresori s okolnih brda pokušavali uništiti njegov duh.

Novoosnovani teatar je postao utočište za brojne reditelje i glumce, a posebno za Sarajlije koji su tražili bijeg od ratne svakodnevnice, a da im je SARTR bio luka spasa od ludila rata govori i komentar anonimne Sarajke, koja je u knjigu utisaka upisala: "Hvala sarajevskim glumcima što su nam pomogli da ne poludimo!"

Predstave su se iz sigurnosnih razloga odigravale u kabareu Pozorišta mladih, a tu je premijerno izvedena i predstava "Sklonište" za koju su scenarij napisali Safet Plakalo i Dubravko Bibanović, reditelja ovog komada koji je postao i ostao temelj ukupnog stvaralaštva Sarajevskog ratnog teatra.

U povodu 20. godišnjice od realizacije ove predstave u SARTR-u će sutra biti prikazan dokumentarni film "Od Skloništa do Sarajevskog ratnog teatra" autora Sanele Kapetanović i Nihada Kreševljakovića, sadašnjeg direktora SARTR-a.

Ovime će biti obilježena i deveta godišnjica od smrti reditelja Dubravka Bibanovića, koji je zajedno sa Gradimirom Gojerom i Safetom Plakalom pokrenuo inicijativu za osnivanje SARTR-a.