Ami galerija
28

Od prvih novina u historiji BiH do znački: Kolekcionari izložili vrijedne antikvitete

Piše: El. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U prostorijama Ami galerije koja je smještena na drugom spratu Alta shopping centra u Sarajevu održavaju se četvrti internacionalni susret kolekcionara "Sarajevo 2017".

Više od 50 osoba iz naše države, ali i regije izložilo je vrijedne antikvitete. Filatelisti, numizmatičari, kartofili, notafilisti, kolekcionari značaka, odlikovanja, oružja, nakita, knjiga i drugih antikviteta, ali i ljubitelji starina i hobisti uživaju danas u neprocjenjivom blagu predmeta i kolekcija koje su decenijama sakupljane i čuvane.

Fikret Ibrišimović u svojoj kolekciji ima različite predmete, starine i antikvitete iz perioda Osmanske imperije, Austro-Ugarske i danas.

"Ima različitih predmeta, umjetničkih slika itd. Novine 'Nada' su prve novine u historiji Bosne i Hercegovine. Izašle 1895. godine u periodu Austro-Ugarske. Ovo je originalno izdanje, muzejski su primjerci u pitanju", rekao je Ibrišimović.

Mujo Mahmutović ne propušta susrete kolekcionara, a izložio je značke koje sakuplja od Svjetskog prvenstva u stonom tenisu koje je odražno 1973. godine.

"Imam veliku zbirku na različite teme. Ranije je bila mnogo veća potražnja, ponuda, kao i interesovanje. Sada je to u opadanju", rekao je Mahmutović.

Osim kolekcionara i ljubitelja starina Ami galeriju posjetio je veliki broj građana i gostiju.