Kultura
21

"Od prve lopte do Brazila 1903-2014" u Historijskom muzeju BiH

Klix.ba
(Foto: Historijski muzej BiH)
Izložba "Od prve lopte do Brazila 1903-2014" otvorena je sinoć u Historijskom muzeju BiH. Autor izložbe je Amar Karapuš, viši kustos Historijskog muzeja BiH.

Na izložbi se pomoću fotografija, dokumenata, trofeja, dresova i video isječaka prezentira razvoj fudbala u BiH od dolaska prve lopte 1903. godine do plasmana naše reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, 2014.

Posjetioci Historijskog muzeja BiH imaju, između ostalog, priliku da vide potpise igrača Slavije iz 1938. godine. Posebnu pažnju privlači posljednji trofej Mitropa Cup-a, kojeg je osvojio Borac 1992., nakon čega je ovo takmičenje ukinuto, te je jedini originalni primjerak u Historijskom muzeju BiH.

Na izložbi je izdvojeno i 50 imena bh. fudbalskih legendi, koji su obilježili različite epohe bh. fudbalske istorije.

Cilj izložbe je prikaz razvoja nogometa, nastanak prvih takmičenja, afirmacija najboljih klubova, njihovi najveći uspjesi, igrači koji su obilježili historiju, kako klubskog tako i reprezentativnog fudbala.

Izložbu je otvorio istaknuti bh. fudbaler i nogometni radnik Predrag Pašić, koji je ovom prilikom iskazao zadovoljstvo da se sport i kultura napokon ujedinjuju i da je ovo svijetli primjer pionirskih koraka u tom smjeru.