5. Zimski salon knjige
0

Od Nure Bazdulj do Lucića i Dežulovića

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Peti zimski salon knjige u organizaciji TKD "Šahinpašić" otvoren je u ponedjeljak ujutro ulaskom prvog posjetioca u prostor gdje se Salon održava.

Kako je rekao Tajib Šahinpašić prvi posjetilac koji je otvorio Salon je učiteljica u penziji Munevera Sijerčić, koja je ovom prilikom darovana novom knjigom Nure Bazdulj-Hubijar.

Salon knjige održavat će se od 14. do 25. decembra u Gradskoj galeriji Collegium artisticum, od 10 do 19 sati.

Na 62 štanda svoja će izdanja predstaviti oko 100 izlagača iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Tokom trajanja Salona knjige u prostorima Collegiuma artisticuma, knjižare Šahinpašić, Umjetničke galerije BiH, Pozorišta mladih održavat će se i susreti s autorima.

Tako će u okviru Salona sutra u knjižari Šahinpašić biti predstavljeno djelo "Japanska filozofija" u prijevodu Nevada Kahterana.

Osim toga u sklopu Salona knjige bit će upriličeno predstavljanje nove knjige Nure Bazdulj-Hubijar "Plavi kombi", te trilogije "Nikopol" strip autora i filmskog reditelja Enkija Bilala, promocija knjige Selvedina Avdića "Sedam strahova"...

Jedan od posjećenijih programa zasigurno će biti politička satira "Melodije bljeska i oluje" koju izvode Predrag Lucić i Boris Dežulović. Mjesto održavanja ovog programa još nije tačno određeno, ali vjerovatno će biti održano u Pozorištu mladih ili u knjižari Šahinpašić.

Dugogodišnji partner TKD "Šahinpašić" - Centar "Andre Malraux", koji ove godine proslavlja 15. rođendan, organizirat će 18. decembra u Umjetničkoj galeriji BiH veliku izložbu svjetskih fotografa i reportera pod nazivom "Priča o nama".

Iako najavljen iz zdravstenih razloga svoj novi roman "Povratak" neće predstaviti bosansko-crnogorski književnik Andrej Nikolaidis.

Na Salonu knjige nalazi se i štand na kojem se prodaju slike, čestitke, zidni kalendari i sl., koje je uradila mlada umjetnica Mia Jeličić. Prihod od prodaje ovih djela ide za njeno liječenje.