|

Od klasike do modernog baletskog izraza: Premijera baleta "Paquita" i "Bolero"

Od klasike do modernog baletskog izraza: Premijera baleta "Paquita" i "Bolero"
151
Klix.ba
16.12.2015. u 15:49
1
komentara
151

dijeljenja
Od klasike do modernog baletskog izraza: Premijera baleta "Paquita" i "Bolero"
Narodno pozorište Sarajevo priprema svoju novu baletnu premijeru "Paquita" i "Bolero", koja će biti održana u srijedu 23. decembra 2015. u 19:30 sati.
Prvi dio baletne premijere je predstava "Paquita" – virtuozni, sjajni i blještavi svijet klasičnog baleta, kompozitora Ludwiga Minkusa. Obnovljenu koreografiju Ljubovi Kunakove na scenu prenosi Mihail Mateescu.

Drugi dio baletne premijere je čuveno djelo Mauricea Ravela "Bolero", u izuzetnoj koreografiji Dragutina Boldina, koju na scenu prenosi Tefeda Abazović.

"Svojom ljepotom, originalnošću i neprolaznošću, ova izvedba će ostati trajno urezana u sjećanje svih poštovalaca baletne umjetnosti. Mnoge generacije baletnih igrača su baš ovu predstavu doživljavale kao nešto što moraju barem jednom odigrati u svojoj karijeri i zato je velika čast, nakon četrnaest godina, ponovo, postaviti na scenu jednu od najgledanijih predstava sarajevskog baletnog repertoara", navode iz Narodnog pozorišta.

U ratnim godinama, 1993. i 1994, predstavu "Bolero", pod nazivom "Sarajevski ratni Bolero" izvodio je, za svoje građane, dio baletnog ansambla koji je ostao u Sarajevu. U tim teškim ratnim vremenima predstava je postala simbol kulturnog otpora grada Sarajeva. Svojom ljepotom i snagom prkosila je svemu ružnom, destruktivnom i nehumanom što se u tom periodu nadvilo nad našim gradom i tako barem na trenutke unosila osjećaj radosti i sjećanja na vrijeme mira i prijeratnog života.

"Ipak, u najtežim danima rata ostala je da sija neugasla iskra nekad moćnog i velikog ansambla... Oni su zajedno, kada su to uvjeti dozvoljavali, kao svečani čin života, kao magiju igre, plesali 'Bolero'. Nisu dali da se ugasi njihov trajni san. Nisu dali da utihne čarobna i svevremena Ravelova muzika", zapisao je Halid Kuburović u knjizi "Sarajevska baletna scena 1950 - 2000".

"Spajajući 'Paquita', tačnije Grand pas ovog komada sa 'Bolerom', vodila sam se idejom da u jednoj večeri objedinimo dvije potpuno stilski različite jednočinke i time publici ponudimo da uživa i u klasici jednako kao i u modernom baletnom izrazu. Ovaj spoj predstava na neki način je i 'putovanje' kroz istoriju baleta, od klasike ka modernom i izvrstan je pokazatelj razvoja ove scenske umjetnosti. Boldinov 'Bolero' i danas, 38 godina nakon premijere odlično komunicira sa publikom, te ga slobodno možemo smatrati začetnikom modernog plesnog izraza kod nas", navodi mr. Belma čečo Bakrač, v.d. umjetnička direktorica baleta NPS i dodaje kako je upravo 'Bolero' jedina baletska predstava izvođena u ratnom Sarajevu, te je predstavljala protest i duhovni otpor baletnih umjetnika.

"Time je ovo djelo dobilo i jednu novu dimenziju emocionalnih sjećanja, a u našim srcima se ukorjenilo i ostalo neizbrisivo."
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...