Kultura
0

Od danas nastavak podvodnih istraživanja u Hutovom blatu

FENA
Stručni arheološki tim mr. Snježane Vasilj nastavlja danas ronilačke radove na lokalitetu Desilo u Hutovom blatu, gdje su prije godinu dana otkriveni prvi ikada nađeni ilirski brodovi.

Mr. Vasilj je izjavila za Fenu da će njen tim najprije utvrditi stanje u kojem se nalaze brodovi, odnosno utvrditi da li je bilo neke štete, te skinuti zaštitnu foliju.

Cilj treće faze radova koja će trajati desetak dana je završiti istraživanje prvog broda, navela je mr. Vasilj.

Kao i do sada u istraživanjima u Hutovom blatu učestvuju stručnjaci Hrvatskog restauracijskog zavoda i članovi Ronilačkog kluba "Neretva" iz Mostara, a finansira ih Vlada FBiH putem Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Tim mr. Vasilj je osim brodova na lokalitetu Desilo otkrio veliku količinu fragmenata amfora u kojima se najvjerovatnije prevozilo vino, oko 200 čepova amfora, izuzetno očuvanu metalnu sjekiru za koju se smatra da je starija od brodova, ostatke domaće ilirske keramike, rimsko željezno koplje..., a izvršena su i podvodna geodetska snimanja.

Prošlog mjeseca je mr. Vasilj prezentirala referat o otkrićima u Hutovom blatu na međunarodnom simpoziju o podvodnoj arheologiji „U Posejdonovom carstvu“, koji je održan u Hamburgu, u organizaciji Njemačkog udruženja za podvodnu arheologiju (DEGUWA).