Kultura
0

Od četvrtka u kinu UNITIC "Ta divna splitska noć"

Sarajevo-X
Art Company od 14. oktobra nakon prikazivanja komedije "Kad porastem biću Kengur" nastavlja distribuciju najvećih filmskih hitova regiona u kinu UNITIC i po kinima širom Bosne i Hercegovine sa otvaranjem jednog od pobjednika 10. SFF-a, urbanom dramom "Ta divna splitska noć".

Rediteljski prvijenac izuzetno talentovanog hrvatskog autora Arsena Ostojića koji na vrlo eksplicitan način prikazuje drugu stranu splitskih ulica kroz stilizovane ljubavne priče oduševio je publiku i kritiku jubilarnog SFF-a te osvojio Specijalnu nagradu žirija i nagradu za najbolju glumicu Regionalnog programa za mladu hrvatsku debitanticu Marinu Škaričić.

U filmu urađenom crno bijelom tehnikom koja pojačava njegov poetski nadrealni stil u naslovnim ulogama pojavljuje se vrlo šarolika glumačka ekipa na čelu sa legendarnim hrvatskim muzičarem Dinom Dvornikom, koji u svojoj prvoj filmskoj ulozi pokazuje da je naslijedio dosta glumačkog talenta od svog oca, velikana Borisa Dvornika i američkim reperom Cooliom, tvorcem mega hita „Gangsters Paradise“ iz filma „Opasne misli“.

Radnja filma dešava se u mračnim i pustim uličicama splitskog geta tokom posljednja dva sata stare godine gdje se isprepliću tri priče izdvojene od neobuzdanog novogodišnjeg slavlja. Tri različita ljubavna para koji se zatiču oko Peristila - sitni diler Nike i udovica Marija s djetetom, mlada narkomanka u krizi Maja i razočarani mornar Franky, te zaljubljeni i naivni adolescenti Luka i Anđela - pokušavaju naći izlaz iz krajnosti u koje su gurnuti i koje nepovratno mijenjaju njihove živote

Film „Ta divna splitksa noć” prikazivaće se u kinu UNITIC u redovnim terminima od 18:00 i 20:30 sati.