{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od čega je stalo Chopinovo srce

F
23.6.2008. u 18:15
0
1
Od čega je stalo Chopinovo srce
0
Od čega je stalo Chopinovo srce
Sačuvano u konjaku blizu 160 godina i pohranjeno u stupu jedne crkve u Varšavi, srce velikog kompozitora Frederica Chopina moglo bi otkriti naučnicima tajnu njegove prerane smrti.
Do sada se vjerovalo da je genijalni pijanist, rođen 1810. nedaleko od Varšave, umro od tuberkuloze 39 godina kasnije u Parizu.

Grupa renomiranih poljskih naučnika tvrdi danas da je Chopin preminuo od cistične fibroze ili mukoviscidoze, genetske bolesti koja napada pluća i željeli bi to potvrditi analizom DNK njegova srca.

Profesor Wojciech Cichy, poljski specijalist za mukoviscidozu, smatra da su zdravstvene tegobe koje su tokom cijelog života mučile Frederica Chopina dokaz da je imao tu bolest koja izaziva akumulaciju gustoga, mukoznog sekreta u plućima.

"Od ranog djetinjstva bio je slabog zdravlja i često bolovao od infekcija pluća i kašlja", kaže profesor Cichy. I kada je odrastao, ostao je izrazito mršav, što je još jedan simptom te bolesti. A umro je prije nego što je napunio 40 kao i većina pacijenata.

Ljekar ističe da Chopin nije imao djece usprkos dugom i strastvenom odnosu s francuskom književnicom George Sand, što također ukazuje na mukoviscidozu.

"Ako budemo mogli dokazati da je Chopin bolovao od mukoviscidoze, to bi dalo veliki poticaj našim bolesnicima, naročito djeci, da znaju kako mogu postići nešto veliko kao i on", objasnio je profesor Cichy.

Chopin je u Poljskoj više od slavnog kompozitora. On je nacionalni heroj, simbol teške borbe za oslobođenje zemlje.

Njegovo srce se nalazi u kristalnoj urni pohranjenoj u jednom od stupova crkve Svetog križa, baroknog zdanja u poljskoj prijestonici, prenijele su agencije.

Nakon Chopinove smrti njegovo srce je, po njegovoj želji, vraćeno u Varšavu, dok je njegovo tijelo sahranjeno na čuvenom pariškom groblju Pierre Lachaise.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: