Sadržajan program
9

Od 9. do 11. maja u Sarajevu će biti održan "Festival slike"

Klix.ba
Sarajevo će od 9. do 11. maja ugostiti "VII/Sedam/ - Festival slike", prvi festival fotografije i vizuelnog novinarstva. Organizator festivala je novoosnovana Akademija VII, projekt Fondacije VII i partner foto agencije VII. Organizator Festivala, Akademija VII će u maju 2019. godine otvoriti i stalnu kancelariju u Sarajevu.

"Festival slike" predstavit će svjetski priznate fotografe iz foto agencije VII, njihov rad kao i ideje. Festival će uključivati razgovore s autorima, panel diskusije, radionice o medijima i vizuelnom novinarstvu, izložbu, projekcije filmova, portfolio sesije jedan-na-jedan, kao i networking.

Trodnevni "Festival slike", koji je prvenstveno događaj edukativnog karaktera, bit će besplatan i otvoren za javnost.

Akademija VII, organizator "Festivala slike" u Sarajevu, novi je projekt Fondacije VII i partner foto agencije VII sa sjedištima u Perpignanu u Francuskoj, Chiang Maiu na Tajlandu i Sarajevu u BiH. Misija ovog projekta, koji će usko sarađivati s lokalnim kulturnim institucijama, je stvaranje obrazovne platforme za vizuelno novinarstvo, fotografiju i održivu poslovnu praksu za mlade i talentirane žene i muškarce iz cijelog svijeta. Sarajevo i BiH su sastavni dio ovog projekta.

Gary Knight, osnivač Akademije VII je sretan što može najaviti njihovo prisustvo u regionu i dodaje da su Sarajevo, BiH i region Balkana duboko urezani u kulturu VII. Foto agenciju VII su osnovali fotografi koji su pokrivali rat u BiH od 1992. do 1995. godine kao i bivšoj Jugoslaviji.

"Ovdje smo stekli prijatelje, ostvarili duboke veze s ljudima u regionu i oduševljeni smo što se ponovo vraćamo u BIH i što ćemo ovdje uspostaviti stalno prisustvo. Želimo da pomognemo u rješavanju nekih gorućih pitanja koja su još uvijek prisutna i nakon 25 godina", kazao je Knight.

Neki od tih fotografa su Ron Haviv, Gary Knight, Christopher Morris, Joachim

Ladefoged, rano preminula Alexandra Boulat te Paul Lowe, koji sada radi i živi u Sarajevu. Bh. fotograf Zijah Gafić iz Sarajeva, koji je bio dijete tokom rata, također je član VII, kao i Sara Terry, osnivačica projekta Aftermath/Nakon svega. Važno je istaći da se i ZIjah i Sara intenzivno bave postkonfliktnom BiH.

Tokom trajanja "Festivala slike", osim panel diskusija, izložbe i filmskih projekcija, održat će se i dvije radionice koje će voditi fotoreporteri iz foto agencije VII. Jedna je "No Man's Land", ženska radionica koju vode Linda Bournane Engelberth, Sara Terry i Nichole Sobecki, a druga "After the Image", koju vode Daniel Schwartz i Philip Blenkinsop, koja je namijenjena onima koji žele razvijati ideje i koncepte za izradu knjiga i/ili izložbi u galerijskim prostorima ili prostorima kulture.

Na "Festivalu slike" publika će moći prisustvovati prezentacijama mnogih fotografa iz agencije VII. Oni će predstaviti raznovrsne poglede o pričama koje su radili i uključiće se u razgovor s publikom. Susrete s fotografima moderirat će njihove kolege fotografi koji se bave istraživanjem aspekata njihovog rada.

Publika će također imati priliku da učestvuje na raznim panel diskusijama i imat će

priliku da sluša, pita, kao i da razgovara s fotografima, novinarima i misliocima iz cijelog svijeta koji se bave aktuelnim idejama u medijima i fotografiji poput uloge žena u medijima u regionu i uloge novinarstva u postkonfliktnom društvu.