Celje
0

Od 7. jula do kraja septembra izložba u sklopu obilježavanja 11. jula

FENA
Historijski arhiv Sarajevo i Arhiv Tuzlanskog kantona pripremili su izložbu pod nazivom "Holokaust, genocid" koja će danas biti otvorena u izložbenom paviljonu Zgodovinskog arhiva Celje.

Izložba o dvije najveće tragedije u 20. stoljeću organizirana je u sklopu obilježavanja 11. jula kao Evropskog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, koji je u Evropi ozvaničen usvajanjem "Rezolucije o Srebrenici" u Evropskom parlamentu 15. januara 2009. i predstavlja istraživački projekt ova dva arhiva.

Izložba je sastavljena od dokumenata, fotografija i plakata o holokaustu i genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici izdvojenih iz fondova i zbirki koji su pohranjeni u Historijskom arhivu Sarajevo i Arhivu Tuzlanskog kantona.

Ova izložba je prošle godine bila predstavljena bh. javnosti 10. jula u Sarajevu, a ove godine smo dobili poziv da ovom izložbom gostujemo u Celju u Sloveniji, saopćeno je iz Historijskog arhiva Sarajevo.

Organizator i domaćin izložbe je Zgodovinski arhiv Celje, s kojim JU Historijski arhiv Sarajevo ima potpisan protokol o saradnji.

Autori izložbe su Sejdalija Gušić i Milena Gašić iz Historijskog arhiva Sarajevo i Izet Šabotić i Ešefa Begović iz Arhiva Tuzlanskog kantona.

Za ovu izložbu urađen je i prigodan katalog.

Izložba u Zgodovinskom arhivu Celje ostat će otvorena za slovensku naučnu i kulturnu javnost, kao i za građanstvo, do kraja septembra ove godine.