Kultura
0

Od 3. do 5. jula prvi ljetni festival "Počitelj '08"

FENA
Udruženje građana "Spektar" iz Mostara organizira od 3. do 5. jula u Počitelju prvi ljetni festival pod nazivom "Počitelj '08.", na kome se očekuje oko 30.000 posjetitelja, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare koja je tim povodom održana u Mostaru.

Cilj je festivala promoviranje kulturnih i turističkih vrijednosti Počitelja, Hercegovačko-neretvanske županije i regije.

Kako su kazali organizatori, na tu ideju došli su zbog činjenice da se turisti u Počitelju uglavnom zadržavaju petnaestak minuta, pa je cilj ovog festivala da ti ljudi bar jedanput u godini ostanu u Počitelju cijeli dan.

Kako je planirano, prvog dana festivala bit će upriličen nastup sedam kulturno-umjetničkih društava iz Hercegovine. Drugog dana bit će izvedena predstava Sarajevskog teatra "Ay Carmela", a treći, odnosno zadnji dan festivala, bit će održan koncert mostarske skupine "Mostar sevdah reunion".

Na konferenciji je istaknuto kako će se za vrijeme festivala održavati izložbe radova članova Udruge likovnih umjetnika BiH u Internacionalnoj umjetničkoj koloniji, zatim izložba knjiga koju organizira Buybook te izložba i demonstracija radova starih zanata.

Festival "Počitelj '08." jedini je festival ove vrste u regiji, velika manifestacija koja će okupiti eminentne izvođače - glumce, kazališne djelatnike, izabrane estradne umjetnike, folklorne skupine koje odražavaju tradiciju naroda s ovih područja te majstore starih zanata koji čuvaju ovdašnju baštinu.

Ovaj festival do sada su podržali federalno Ministarstvo okoliša i turizma, USAID, CCA, BH Telecom i Fabrika duhana Sarajevo, kazali su organizatori festivala na današnjoj konferenciji za novinare.