Mostar
0

Od 16. do 20. marta "Sedmica njemačkog filma"

FENA
U organizaciji Goethe Instituta u BiH od 16. do 20. marta u prostorijama OKC-a "Abrašević" u Mostaru održat će se "Sedmica njemačkog filma".

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za novinare OKC-a "Abrašević", u sklopu Sedmice njemačkog filma bit će prikazani filmovi "Četiri minute", "Vaspitači", "Emina sreća", "Raspust" i "Odluke iz groba".

"Sedmica njemačkog filma je osmišljena tako da predstavi novitete njemačke filmske scene. To su filmovi koji na neki način promoviraju, odnosno pokazuju trenutnu ekonomsku, društvenu i političku kondiciju samog njemačkog filma, ali i društva. Većina od njih govori o nekim malim pričama, koje su u stvari velike priče za nas male ljude", kazao je urednik Media centra OKC-a "Abrašević" Husein Oručević.

Filmovi će se prikazivati u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Govoreći o filmskom programu koji je OKC "Abrašević" pripremio za ovu godinu, Oručević je istakao kako će na proljeće biti organizirani "Dani evropskog filma", a na jesen "Sedmica evropskog filma".

Početkom jeseni, kako je kazao, Mostarci će se moći susresti i s novom japanskom kinematografijom, a održat će se i "Susret bh. filmofila", kazao je Oručević te dodao kako je to susret s organizatorima festivala i filmovima pobjednicima s tih festivala koji se dešavaju u BiH, a prije svega u Hercegovini.