Kultura
0

Od 14. maja "Dani Sarajeva u Beogradu"

FENA
Manifestacija "Dani Sarajeva u Beogradu" održat će se po treći put od 14. do 17. maja.

Tim povodom upriličena je pres konferencija na kojoj su o značaju ove i sličnih manifestacija govorili reditelj Dino Mustafić, muzičar Damir Imamović, Danko Runić, direktor Agencije za saradnju sa NVO i evropsku harmonizaciju grada Beograda i Andrej Nosov, predsednik Inicijative mladih za ljudska prava Beograd, te Nihad Penava iz Inicijative mladih za ljudska prava Sarajevo.

Penava je rekao da Festival ove godine traje četiri dana u kontinuitetu, te da će predstaviti Sarajevo kroz pozorišne predstave, koncerte, filmove ...

Andrej Nosov istakao je da ovaj festival ima za cilj da obnovi veze između Sarajeva i Beograda, ali i da podsjeti na ratna dešavanja u regionu a održavanje Festivala svakoga maja predstavlja simbolično podsjećanje na početak četvorogodišnje opsade Sarajeva.

Simbol festivala, kako je rekao, je sarajevska Sebilj česma. Tačnije, njena replika koja se nalazi u Beogradu.

Ove godine podršku Festivalu dao je i Grad Beograd, rekao je Darko Runić, naglašavajući da kada je riječ o nevladinim organizacijama, koje su i pokretači Festivala, na njih gleda kao na partnere.

Za Dinu Mustafića, koji gostuje sa dvije predstave, ovakvi festivali su važni jer grade povjerenje, a i prilika su da se progovori jednim drugačijim diskursom koji nije politički, koji je jezik senzibiliteta, emocija, jezik univerzalnih vrijednosti.

Tokom Festivala "Dani Sarajeva u Beogradu" publika će moći pogledati filmove sa SFF-a, izložbe bh. fotografa, predstave "Vremenski tunel" Pozorišta mladih, te "Zvjer na mjesecu", "Mortal kombajn" (MTM i Narodno pozorište) i "Budućnost je u jajima" - SARTR-a.

Također, tokom festivala, bit će organizovane tri javne panel diskusije pod nazivom “Sloboda molim!”, u kojim će učestvovati umjetnici, novinari, političari, predstavnici gradskih vlasti Beograda i Sarajeva.