Izložbe na Zapadnom Balkanu
0

Od 11. marta u muzejima izložba "1+1 Život i Ljubav"

Sarajevo-x.com
Jedanaesti marta izložbe na Zapadnom Balkanu se otvaraju u isto vrijeme i na istu temu "1+1 Život i Ljubav".

Dosta je godina prošlo od posljednjih sukoba na Balkanu. Mnogi pamte, mnogi su pokušali zaboraviti. Da li je moguće podvući crtu nakon svega sto se desilo? Rat je zajedničko iskustvo i ne možete pobjeći od toga. Ali Balkanska historija nema početka niti kraja.

"Moj interes u regiji počiva na životu i ljubavi, i onome što nas povezuje kao i na tome kako bismo trebali živjeti svoje živote u budućnosti. Moji snovi su daleko izvan poimanja rata", kazala je Ana Marić iz BiH.

Prije četiri godine partnerstvo muzeja s prostora Balkana je započelo u Uppsali, u Švedskoj gdje su se okupili direktori, kustosi i pedagozi iz jedanaest muzeja iz šest zemalja. Saradnja na različitim nivoima je započeta.

Simultana izložba "1+1:Život i Ljubav" je rezultat mnogih sastanaka i diskusija koje su se održavale unutar mreže proteklih godinu dana. Izložbe su prvi korak koji pokazuje da je moguća zajednička saradnja koja se bazira na razmjeni iskustava, znanja i muzejskih eksponata, te je i važan dio procesa pomirenja.

Iza samog projekta stoji švedska fondacija Kulturno nasljeđe bez granica koja je finansirana od strane Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (Sida). Cilj projekta jeste podrška muzejima u preko-graničnoj saradnji kao i podrška muzejima u ulozi demokratskih snaga koje vode ka miru i dijalogu.

  1. Marta je planirana historijska manifestacija, otvaranje "1+1 Život i Ljubav" izložbe. Izložbe u Sarajevu, Banja Luci i Zenici se otvaraju u petak 11. marta u 19.00 sati.

Muzeji uključeni u projekat su : Muzej Republike Srpske, Banja Luka; Narodni Muzej Srbije, Beograd; Narodni Muzej Crne Gore, Cetinje; Regionalni Muzej, Gjakovica; Gradski Muzej u Novom Sadu; Muzej Kosova, Priština; Zemaljski Muzej Bosne i Herzegovine, Sarajevo; Historijski Muzej, Skadar; Narodni muzej Makedonije, Skoplje; Nacionalni Historijski Muzej Albanije, Tirana; Gradski muzej, Zenica.