Kultura
2

Od 10. do 18. Internacionalni festival prijateljstva u Goraždu

FENA
Goražde će od 10.do 18. jula biti domaćin XV internacionalnog "Festivala prijateljstva - Goražde 2012."

Ova jedinstvena manifestacija u gradu na Drini i ove godine okupit će više od 1.000 učesnika, umjetnika iz više od 20 zemalja Evrope i svijeta, koji će svim posjetiocima prirediti mnoštvo sadržaja iz različitih sfera umjetnosti.

Organizator, Javna ustanova Centar za kulturu Goražde, odlučio je da se i ove godine festivalski sadržaji održavaju na različitim lokacijama u gradu - u salama i ljetnjem kinu Centra za kulturu, centralnoj pred Gradskom dvoranom i maloj festivalskoj pozornici na platou Centra za kulturu, gradskoj galeriji, u dječijem parku "Plavi cvijet" i na ulicama grada.

Bogatim programom Festivala predviđen je tradicionalni sajam knjige, pozorišne predstave, promocije knjiga, revije njemačkog i iranskog filma, izložbe fotografija i karikatura, smotra folklornih ansambala, poetske večeri, brojne zabavne i edukativne radionice za djecu, desetine koncerata ozbiljne, narodne, duhovne, pop-rok muzike.

U okviru Festivala organizirat se i Sajam starih i umjetničkih zanata regionalnog karaktera. Pažnju posjetilaca, gurmana privući će i mini gastro sajam i Bosanska avlija na kojima će moći da probaju tradicionalna bosanska i jela iz Indonezije. Već nekoliko godina važan segment festivala je i izložba radova koji nastaju u okviru GUN - GOR kulturnog centra, nastalog kao rezultat saradnje i prijateljstva grada Gungorena iz turske općine Istanbul i Goražda.

Vrijedan dio festivalskih zbivanja je i internacionalna likovna kolonija "Boje prijateljstva" koja je u Goraždu proteklih godina okupila više od 200 umjetnika iz više od 30 zemalja svijeta, koji su Goraždu darovovali više od 400 slika i skulptura.

Među brojnim učesnicima ovogodišnjeg Festivala bit će i popularni estradni umjetnici različitih muzičkih žanrova. Tako će ljubitelje pop i rok muzike pored ostalih zabavljati "Emir & Frozen Camels", Maja Milinković i Bend iz Sarajeva, "Osvajači", "Nenormalni" i "Red chili pepers" te Goca Tržan iz Srbije, Neno Murić, "Stari grad" iz Srebrenice. Ljubitelji folk muzike moći će uživati u nastupima Elvire Rahić, Pljevaljskih tamburaša, benda "Tajm aut" i Tamburaškog orkestra iz Travnika, mladih Hayatovih zvijezda te Nikole Rokvića iz Srbije.

Prvi festival prijateljstva organizovan je 1998. godine na inicijativu nekolicine prijatelja iz Goražda i Bretanje (Francuska). Svake godine dobijao je na masovnosti i kvalitetu i danas se ubraja među najznačajnije kulturne događaje u BiH.