Pregled današnjih projekcija
0

"Očnjak" u Narodnom pozorištu

Sarajevo-x.com
Prizor iz filma "Očnjak"
Prizor iz filma "Očnjak"
Svakog dana SFF-a Sarajevo-x.com donosi vam pregled svih projekcija u toku dana. Za danas izdvajamo dvije projekcije filma "Očnjak" Yorgosa Lanthimosa u Narodnom pozorištu i film "Pet minuta raja" Olivera Hirschbiegela u Ljetnom kinu Heineken.

NARODNO POZORIŠTE

"Očnjak" u 9:30 i 20:00

Sekcija: Takmičarski program - igrani film Yorgos Lanthimos Greece, 2009, 35 mm, 96 min Uloge: Christos Stergioglou, Michele Valley, Aggeliki Papoulia, Mary Tsoni, Christos Passalis, Anna Kalaitzidou

Otac, majka i troje djece žive u kući na periferiji. Kuća je opasana visokom ogradom. Djeca nikad ne izlaze. Obrazuju se, zabavljaju, dosađuju i vježbaju na način koji roditelji smatraju primjerenim, bez utjecaja vanjskog svijeta. Vjeruju da su avioni koji lete iznad njih igračke, a da su zombiji malo žuto cvijeće. Jedina osoba koja smije ulaziti u kuću je Christina. Ona u očevoj firmi radi na osiguranju. Otac ugovara njene posjete da bi udvoljio sinovljevim seksualnim nagonima. Cijeloj je porodici draga, naročito najstarijoj kćeri. Christina joj jednog dana daje poklon, traku za kosu sa kamenčićima koji sjaje u mraku, i traži nešto zauzvrat.

"Crnci" u 11:30

Sekcija: Takmičarski program - igrani film Goran Dević, Zvonimir Jurić Croatia, 2009, 35 mm, 78 min Uloge: Ivo Gregurević, Emir Hadžihafizbegović, Rakan Rushaidat, Franjo Dijak, Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Stjepan Pete

Rat. Grad pod opsadom. Nedavno je potpisano primirje i odred zvani "Crnci", koji je nekad obavljao prljave poslove, mora se raspustiti. Ivo, zapovjednik odreda koji je izgubio tri svoja vojnika, priprema operaciju izvlačenja njihovih tijela iz šume i miniranja brane, bez obzira na primirje, kojim će neprijatelju nanijeti veliku štetu. Preživjeli članovi odreda, mučeni ličnim sumnjama i krivicom, kreću u akciju. Na ratištu neprijatelja pronalaze tamo gdje su ga najmanje očekivali - u sebi samima.

"Najsretnija djevojka na svijetu" u 16:30 i 22:30

Sekcija: U fokusu

Radu Jude Romania, Netherlands, France, Japan, 2009, 35 mm, 100 min Uloge: Vasile Muraru, Andreea Bosneag, Violeta Haret Popa, Serban Pavlu, Andi Vasluianu

Delia je osvojila automobil i pozvana je da snimi reklamu kao dobitnica nagrade. U pauzama snimanja, Delia vodi duge razgovore s roditeljima, koji se na kraju pretvore u ružne rasprave. Razgovor je o tome šta da urade sa autom: Delia ga želi zadržati, a roditelji ga žele prodati i tako pobjeći od siromaštva. Rasprava se zaoštrava, dok snimanje postaje gluplje i apsurdnije. Ono što je započelo kao sretni zgoditak, za Deliju postaje izuzetno emotivna i bolna situacija, u kojoj mora dobro razmisliti, ispitati svoje porodične odnose.

KINO MEETING POINT

"Žene iz Gruzije" u 12:00

Sekcija: Panorama dokumentarni

Levan Koguashvili Georgia, USA, 2009, DigiBeta, 53 min

Levan Koguashvili je gruzijski reditelj koji živi u Tbilisiju, a koji je studirao film u New Yorku i koji dobro poznaje ta dva različita društva, što se ovdje jasno vidi. Uglavnom srednjovječne žene nezaposlenih Gruzijaca odlaze u Sjedinjene Države, gde rade kao njegovateljice starih i često iznemoglih Jevreja u New Yorku. Radni sati su dugi, a posao emotivno zahtjevan. Koguashvili ostvaruje nevjerovatan pristup ovim žeama, koje zajedno žive da bi uštedjele nešto novca i stvaraju prijateljstva da bi sačuvale mentalno zdravlje i kulturni identitet. Nevjerovatno je što je njegova kamera blizu, a da nimalo ne smeta. Rezultat toga je da bez obzira na snimateljsku opremu koja ih okružuje, ove marljive žene ne daju se smesti, već nam daju precizan portret subkulture koja bi inače ostala u sjeni.

"Torgheh" u 12:00

Sekcija: Panorama dokumentarni Mohammad Hassan Damanzan Iran, 2008, DV CAM, 52 min

U selu kod Khorasana, u sjevernom Iranu, četiri žene sviraju jedan drevni instrument koji se zove doetar. Jedini je problem što po seksističkom islamskom zakonu Irana to ne smiju da rade. Mohammad Hasan Damanzan svaku od njih intervjuira i daje im priliku da objasne svoju predanost, bez obzira na posljedice. Čini se da su žrtve takvog ugnjetavanja, da malo šta imaju da izgube. Damanzan svoje subjekte poštuje time što ne stavlja nikakav autorski potpis, već pušta da kontinuitet filma nose njihova svjedočanstva i blage melodije.

"Mrtva priroda" u 15:00

Sekcija: Posvećeno Jia Zhang-Ke China, Hong Kong, 2006, 35 mm, 111 min Uloge: Tao Zhao, Zhou Lan, Sanming Han, Lizhen Ma, Hongwei Wang

Dva različita lika koji se nikad nisu sreli, žena koja traži muža i otac koji traži kćer, odlaze u grad Fengjie da povežu neke stvari, nakon što je novom branom grad skoro potpuno uništen. Krajolik je nevjerovatan: prekrasne planine u magli, široka rijeka Yangtze, čudno privlačni ostaci prastarih gradova, velika brana, čak i bezlični novi gradovi u daljini. Jia Zhang-ke želio je stvoriti filmsku verziju starih kineskih slika na papirusima. MRTVA PRIRODA, koji je u Veneciji nagrađen kao najbolji film, svjedoči o unutrašnjoj snazi bespomoćnih stanovnika i implicitno kritizira one koji su odlučili da prednost daju tehnološkom napretku, a ne kvalitetu života.

"U temi" u 18:00

Sekcija: Panorama Olga Popova Russia, Sweden, 2008, Beta Sp, 14 min

Okrugli sto naslovljen "Gejevi u dugom kadru i krupnom planu: Sipanje soli na ranu" slijedi ova dva kratka filma, koji prikazuju jedinstvene probleme s kojima se suočavaju homoseksualci i lezbijke - pitanja kojima se heteroseksualci ne moraju baviti. U filmu U TEMI, ruska rediteljka Olga Popova jednom savremenom ženskom paru daje priliku da slobodno i otvoreno govori o stvarima, prvo laganim, kasnije teškim, kontekstualizirajući svoju vezu u pozadinu socijalne situacije svoje zemlje. Sniman je kamerom iz ruke, čime je dobio na neposrednosti i osjećaju hitnosti.

Novi tokovi kratki 1 u 20:45

Berlin Today Award 2009 "My Wall" u 23:30

POZORIŠTE MLADIH

"Daniel & Ana" u 10:30

Sekcija: Panorama Michel Franco Mexico, Spain, 2009, 35 mm, 90 min Uloge: Dario Yazbek Bernal, Marimar Vega, Jose Maria Torre, Luis Miguel Lombana, Montserrat Ontiveros

Ovaj teški prvijenac Michaela Franca odriče se senzacionalizma u korist minimalizma (i vrlo malo seksa). Zasnovan na istinitoj priči, skoro mehanicistički opisuje kidnapovanje dvoje bogate djece, punačkog pubertetlije Daniela i njegove ekstrovertne sestre Ane, koja je pred udaju, i situaciju u kojoj pod prijetnjom oružjem budu natjerani a seksualni čin pred kamerom. Franca manje zanima sam čin, a više njegove psihološke i emotivne posljedice. Ne boji se istraživati tabue prikrivenih incestuoznih želja. Kao i film u Panorami PARQUE VIA, i ovo je još jedan primjer šturog i uzdržanog filma koji se bavi nastankom nasilja, kakvi u posljednje vrijeme dolaze iz Meksika.

"Nickov rođendan" u 12:30

Sekcija: Novi tokovi - igrani Graeme Cole

"Slonovska koža" u 12:30

Sekcija: Novi tokovi - igrani Ulrike Putzer, Severin Fiala Austria, 2009, 35 mm, 35 min Uloge: Elfriede Schatz, Michael Thomas, Oliver Rosskopf, Waltraute Bartel, Natalija Baranova

Elfi radi u štampariji. Slaže reklamne fascikle na pokretnu traku, a kad je majka pozove na mobilni telefon, Elfi mora da se dere jer su mašine bučne. Elfi ima pedesetak godina i s majkom živi u malom stanu u provincijskom mjestu u Donjoj Austriji. Poslije posla se brine za staricu, koja uvijek ima želja i pritužbi, ali nikad ljubaznu riječ za svoju kćer. Elfi je s godinama izgradila odbrambeni mehanizam, slonovsku kožu.

"Završit će u suzama" u 12:30

"Plati i ženi" u 15:00

"Prljavi raj" u 18:00

Sekcija: Specijalne projekcije Daniel Schweizer Switzerland, 2009, DigiBeta, 76 min

Istinita priča o narodu Wayana, francuskim Indijancima Amazonije čije je prokletstvo to što žive u regiji bogatoj zlatom. Shodno tome, nekontrolirana eksploatacija tog blaga dovela je do teškog ugrožavanja šumskog ekosistema, nepovratnog zagađenja vodenih tokova, kao i bezbrojnih kršenja temeljnih ljudskih prava.

"Splitski akvarel" u 20:30

Sekcija: Takmičarski program - dokumentarni film Boris Poljak Croatia, 2009, DigiBeta, 16 min

Žnjan, jedna od splitskih plaža, nastala je tako što se obala zasipala pijeskom i morskim šljunkom. Nije organizirana kao prava plaža i koristi se kao parking, te se smatra gradskom plažom za ljude skromnijih mogućnosti. Film se bavi ljudima na plaži, koje jaki teleobjektiv snima u svakodnevnim situacijama tipičnim za život na plaži. Plivači, more, auti i brodovi trepere od vreline ljetnog dana, kao pokretna punto secco slika. Njihov spori ritam stvara sliku njihovog pukog postojanja.

"Dreamers" u 20:30

Sekcija: Takmičarski program - dokumentarni film Nermin Hamzagić Bosnia and Herzegovina, 2009, DVD, 30 min

Dokumentarni film DREAMERSI prati hip-hopere Samira Karića i Amira Muminovića iz sela Hajvazi kod mjesta Kalesija u sjeveroistočnoj Bosni. Zbog pjesme u kojoj su kritizirali općinske vlasti, sin načelnika općine ih je istukao noću na cesti. Novinski članak o tom incidentu je zainteresirao teatarsku i filmsku produkciju East West Centar. Nedugo zatim, Samir i Amir postali su dio ekipe predstave "Klasni neprijatelj". Ova predstava East West Centra govori o obespravljenim mladim ljudima u jednom nasilničkom razredu srednje škole u Bosni i Hercegovini. Samir i Amir kreću na svjetsku turneju sa East West Centrom. Dokumentarni film je koncipiran kao road movie.

"Špijun u rodnom gradu" u 20:30

Sekcija: Takmičarski program - dokumentarni film Gábor Zsigmond Papp Hungary, 2009, Beta Sp, 51 min

Postupajući po zadatku koje im daju imperijalistički špijunski organi, praktičnim zadacima špijunaže bave se profesionalni špijuni i agenti koji se vrbuju iz građanstva drugih zemalja koji, čim postanu agenti, redovno izdaju svoju domovinu. Za koga se agenti regrutiraju? Je li se moguće povući iz špijunaže? Ova i slična pitanja postavljamo Gáboru Rimneru koga je CIA kao špijuna regrutirala 1972.

"8" u 23:00

Sekcija: Specijalne projekcije Jane Campion, Gael García Bernal, Jan Kounen, Mira Nair, Gaspar Noé, Abderrahmane Sissako, Gus Van Sant, Wim Wenders France, 2008, HD CAM (HDTV), 100 min

U septembru 2000. godine, 191 vlada obavezala se da će do 2015. prepoloviti siromaštvo u svijetu. Definirali su 8 ciljeva pod imenom Milenijski razvojni ciljevi. Tek smo na pola puta do ostvarenja tih ciljeva. Situacija je i dalje kritična! Osam autora odlučili su da s javnošću podijele svoje viđenje tih bitnih pitanja. LDM Productions je kuća koja je ovaj film zamislila i producirala. 8 nije naručen film, već nezavisan od bilo koje institucije. Svaki režiser dobio je carte blanche da uradi šta želi. Film 8 želi upoznati javnost s postojanjem te kampanje i potrebom da se djeluje. Usmjeren i ka političarima, da ih podsjeti na šta su se obavezali.

LJETNO KINO HEINEKEN

Sarajevo grad filma u 20:30

"Pet minuta raja" u 20:30

Sekcija: Otvoreno kino Oliver Hirschbiegel United Kingdom, 2009, 35 mm, 90 min Uloge: Liam Neeson, James Nesbitt, Anamaria Marinca, Juliet Crawford, Barry McEvoy, Conor MacNeill

PET MINUTA RAJA, film koji prati živote dvojice muškaraca iz istog grada, ali sa dvije strane političke podjele u Irskoj, ne liči ni na jedan drugi koji se bavi ovom temom. Jedan od njih, Alistair, je ubica. Drugi je Joe, brat čovjeka koga je Alistair ubio. Jedan osjeća da ne bi trebao usuditi se tražiti oprost, drugi osjeća da ga ne bi mogao dati. I to je osnov ove vješto postavljene drame, koju je napisao Guy Hibbert (OMAGH), a režirao Nijemac Oliver Hirschbiegel. Ono što film transformira od predvidljivog u transcendentalni je način na koji je vrlo pažljivo konstruiran. Nije ovo priča ni o pokajanju, ni o krivici, niti traži pojednostavljeni dramski završetak. Kao i sama tema, ovo je portret procesa, a mržnja i trauma, koje su mu osnov, takve su da je stvaranje trajalo godinama. PET MINUTA RAJA pun je skoro savršene senzibilnosti i potrage za razumijevanjem.

LJETNO KINO VATROGASAC

"Pogled na ljubav" u 21:00

Sekcija: Panorama Sion Sono Japan, 2008, HD CAM (HDTV), 237 min Uloge: Takahiro Nishijima, Hikari Mitsushima, Sakura Ando, Makiko Watanabe, Atsuro Watabe

Daleko od običnog, POGLED NA LJUBAV razotkriva blaženu i kreativno ljigavu raskoš japanskog provokatora Siona Sonoa. Jedan mladić (fenomenalni Takahiro Nishijima, i divan i briljantan) zgriješi da bi zadovoljio ispovjedačke potrebe svog oca, nezasitog svećenika. Počinje tajno raditi kao fotograf-voajer i slika ono što vidi ispod djevojačkih sukanja. Nikad ne zaboravlja kako je obećao da će se čuvati za svoju "Mariju", inspiriran potresnom vizijom svoje voljene majke na samrti i statue Djevice Marije. U sve to se uklapa pastorka njegovog oca, koju je jedan kršćanski kult programirao da nema svoje volje. U međuvremenu pokušava kontrolirati seksualno uzbuđenje koje osjeća samo kad je s njom, dok mu religiozni zagriženici prijete da će mu odsjeći nepristojni dio tijela. Svijet ovog filma je nelogično bojno polje između duha i tijela, svetosti i grijeha.

BOSANSKI KULTURNI CENTAR

Dječiji kratki u 12:00

Dječiji kratki u 17:00

"Djevojčica" u 19:00

Sekcija: TeenArena Fredrik Edfelt Sweden, 2009, 35 mm, 98 min Uloge: Blanca Engström, Shanti Rooney, Annika Hallin, Tova Magnusson Norling, Leif Andrée, Ia Langhammar

U jednoj usamljenoj kući na selu, desetogodišnja djevojčica pravi prve korake iz djetinjstva u svijet odraslih. Djevojčica ljeto provodi sa svojom boemski raspoloženom tetkom, jer joj roditelji odlaze u Afriku da rade na nekom humanitarnom projektu. Tetka nije naročito pouzdana i kad otputuje na jedrenje s nekim čovjekom koga je tek upoznala, djevojčica odlučuje da se sama o sebi brine. Počinje tragično i komično putovanje, koje će je staviti pred brojna iskušenja. Preko komšija i povremenih posjetilaca u kući upoznaje apsurdan i bezosjećajan svijet odraslih. Gubi kontakt sa stvarnošću i sve se više povlači u sebe, ali neko olakšanje pronalazi u svom svijetu knjiga, snova, slika i eksperimenata.

FESTIVALSKI CENTAR

Studentski filmovi 1 u 11:00

Dokumentarni 7 u 15:00

Dokumentarni 8 u 18:00

DVORANA OPĆINE NOVI GRAD

"Morrison je dobio sestru" u 12:00

Sekcija: Dječiji program Barbara Bredero Netherlands, 2008, 35 mm, 72 min Uloge: Tobias Lamberts, Barry Atsma, Bracha van Doesburgh, Britt de Lange, Milena Pothoven, Nettie Blanken

Nina, majka petogodišnjeg Morrisona Glasa, uskoro se treba poroditi. Ona je veterinar. Otac Steven ima malu automehaničarsku radnju pored kuće. Nina i Steven vole Morrisona, ali toliko su zauzeti poslom da s njim provode malo vremena. Kad Morrison otkrije da će nova beba dobiti njegovu sobu, uplaši se da će se morati preseliti kod tante Zuser, očeve tetke, koja živi u samostanu. Morrison je odlučan: neće se preseliti kod tante Zuser! Kad porod neplanirano krene sedam dana ranije, Morrisona moraju usred noći odvesti kod tante Zuser. Smišlja plan i bježi. Sakriva se, dok policija i mještani organiziraju veliku potragu. Da se stvari zakompliciraju, sa sobom je poveo i svoju tek rođenu sestru...

LJETNO KINO NOVI GRAD

"Gigante" u 21:00

Sekcija: Otvoreno kino Adrián Biniez Uruguay, Germany, Argentina, Netherlands, 2009, 35 mm, 84 min Uloge: Horacio Camandule, Leonor Svarcas, Néstor Guzzini, Federico García, Fabiana Charlo, Ernesto Liotti, Diego Artucio, Carlos Maria Lissardy

Jara, 35 godina, stidljiv i usamljen čovjek, u predgrađu Montevidea radi kao zaštitar u supermarketu. Posao mu je da prati video kamere instalirane u cijeloj zgradi. Nema puno posla, jer radi noćnu smjenu, kad sve izgleda kao kuća duhova. To mu daje dovoljno vremena da se bavi svojom omiljenom razonodom: gledanjem videa, rješavanjem ukrštenica i slušanjem muzike. I tako teče njegov život - dok mu jedne noći u vidno polje ne uđe Julia. Juliji je 25 godina i radi u supermarketu kao čistačica. Jaro odmah osjeti koliko ga ona privlači. Prvo sate provodi pred monitorima i gleda je kako radi. Ali, uskoro je počinje pratiti poslije posla: kad ide u kino, na plažu, čak i kad se nađe s drugim čovjekom. Cijeli njegov život se ubrzo počinje vrtiti oko toga šta radi Julia…