Mercan Dede na Jazz Festu
0

Obujte cipele za ples i pravac - Dom mladih

Sarajevo-x.com
Mercan Dede
Mercan Dede
Četrnaesti Jazz Fest Sarajevo 2010. predstavit će u subotu, 6. novembra, na Groove Stageu u Domu mladih turskog multiinstrumentalistu Mercana Dedea i Tribal Quartet.

Osim pod imenom Mercan Dede ovaj muzičar koji svira nej, bendir i udu, nastupa i pod pseudonimom DJ Allen Arkin. Mada na prvi pogled podsjeća na običnog DJ-a koji stoji iza dva gramofona, tu svaka sličnost prestaje. Dede svira nej i okružen je vrhunskim mladim muzičarima, čija muzika na trenutke podsjeća na duhovnu muziku koja prelazi u zaraznu plesnu zabavu.

Dede je 2007. godine nastupio u okviru 11. Jazz Festa održavši nezaboravan koncert u dvorani Bosanskog kulturnog centra.

Bilo je to divno iskustvo kojeg se veoma jasno sjećam", kaže Dede i dodaje: "Iskreno, ono što je koncert učinilo nevjerovatnim je bila prekrasna publika koja nas nije samo slušala već i pružila energiju i nevjerovatnu dobrotu. Uvijek govorim da je publika najvažniji član mog bendu i to je istina. Ako dok svirate, ne dobijete energiju natrag, koncert gubi smisao."

Nastupi Mercana Dedea i njegovog Tribal Quarteta svojevrsna su audio-vizuelna putovanja na kojima ovaj turski umjetnik istražuje različite koncepte. Njegova sposobnost kombiniranja istočnjačkih ritmova i house i techno bitova priskrbila mu je titulu nezaobilaznog predstavnika world musica na svjetskoj sceni, te omogućila podjednako uspješan prijem kod publike i u malim underground klubovima i na velikim festivalima.

"S obzirom da dolazimo na jazz festival fokusirat ćemo se više na improvizaciju osnovne muzike i više upbeata. Stoga, molim vas da poručite svojim divnim prijateljima u Sarajevu da obuju udobne cipele tako da mogu plesati cijelu noć", poručuje Mercan Dede.

Ulaznice za ovaj nastup koji počinje u 23.30 sati mogu se kupiti u festivalskom box officeu u BKC-u i na platou Skenderije. Cijena ulaznica u pretprodaji iznosi 24 KM, a na dan koncert 30 KM. Više informacija na www.jazzfest.ba.