Kultura
90

"Obrisi granica" u galeriju Brodac doveli brojne ljubitelje arhitekture

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sarajevska galerija Brodac bila je premala za sve one koji su sinoć željeli vidjeti izložbu radova tri srbijanske arhitektice pod nazivom "Obrisi granica".

Ivana Pavlović, Katarina Lončarević i Jelena Ruvidić su sarajevskoj publici predstavile 22 idejna rješenja eksterijera i interijera.

Konvencionalni stav arhitekture gdje korisnik prostora postaje učesnik i kreator djela ruši do sada poznate principe izvođačke prakse i transponuje ih u nove sfere korištenja i doživljaja prostora. Performativni dio arhitekture se posmatra kao tipologija prostora koji smisaono anulira i formalno ne isključuje fizičku prisutnost objekta-kreira novu zonu arhitektonske anikulaticije. Ona sada navodi, ne izvršava.

Funkcije koje arhitektura treba da zadovolji se oslanjaju na neodređeno i neopipljivo čime poziva na lično shvatanje otvaranjem do sada fizički ograničavajući faktora kao nosećih elemenata rješenja: zidova, fasada, fizičkih barijera. Arhitektura se bavi iznalaženjem mogućnosti čulnog poimanja i originalnost djela uočava u pojedincu i njegovom specifikumu.

Da li je djelo uspjelo zavisi od raznolikosti doživljaja i uticaja na pojedinca. Skup ličnih doživljaja, njihov intenzitet i ishod-raznolikost se pretapa u materijalizaciju zasnovanu na neopipljvom sadržatelju čovjeka čija je veza sa unutrašnjim doživljajem taktilne i vizuelne prirode.

Objedinjujući karakter radova čini prezentacija navedenog pristupa na konkretnim slučajevima idejnog karaktera: privatnog i poslovnog, svetovnog i sakralnog, eksterijera i enterijera.

Naizgled autonomno-raznorodni sektori i različite namjene arhitekture pojašnjavaju smisaono i funkcionalno objedinjavanje, gdje granice mogu ili ne moraju postojati. Podkontekst projekata je sada imperativ koji se zasniva na čulnosti i zahtijeva spajanje nespojivog, izvođenje neopipljivog.

Rješenje gravitira ka osjećaju koji čulima dekomponuje granice i formira cjeline pretapajući efemerni vremenski interval duhovnog modula u eteralnu arhitekturu po njenom značenju.

Postavka će biti otvorena za publiku u nedjelju i ponedjeljak u periodu od 12 do 19 sati.