Smiljani
0

Obljetnica Teslinog rođenja

FENA
U Memorijalnom centru u Smiljanima, rodnom mjestu Nikole Tesle, danas je prigodnim svečanostima obilježena 152. godišnjica rođenja istaknutog izumitelja.

"Tesla je nesumnjivo bio velik i osebujan čovjek. Potekao je sa ovih prostora iz ovog malog ličkog mjesta Smiljana, a njegovo djelo zasigurno pripada cjelokupnoj suvremenoj, svjetskoj ostavštini", rekao je u prigodi otvaranja svečanosti u Memorijalnom centru, neposredno uz Teslinu rodnu kuću, gradonačelnik Gospića Milan Kolić.

Multimedijalni centar s tematskim parkom posjetilo je od njegova otvaranja prije dvije godine više od 65.000 ljudi, među kojima su najbrojniji đaci i studenti, ali i kulturni i javni djelatnici te državnici, istaknula je ravnateljica Muzeja Like Vesna Bunčić.

U sklopu svečanosti polaznici Dječjeg centra iz Gospića pod vodstvom Cvite Rastović, pedagoginje Arheološkog muzeja Zadar izveli su dječju radionicu, a u kulturno-umjetničkom dijelu programa izvedena je i predstava Zoranićeve "Planine" u organizaciji Kazališne kuće iz Zadra.

Autor knjige Nikola Tesla "Ispod paučine" Mario Filipi govorio je o Teslinom zavičaju, kako je izgledao nekad i danas, ilustrirajući stare i najnovije fotografije.