{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Objavljeno 3.000 Hemingwayevih dokumenata

F
30.12.2008. u 11:31
0
0
Objavljeno 3.000 Hemingwayevih dokumenata
0
Objavljeno 3.000 Hemingwayevih dokumenata
Foto: Guardian.co.uk
Tri hiljade neobjavljenih dokumenata američkog pisca Ernesta Hemingwaya koji su do sada čuvani u muzeju Finca Vigia u Havani bit će stavljeno na raspolaganje istraživačima u digitalnoj formi od 5. januara, izjavila je u utorak direktorica muzeja Ada Rosa Alfonso.
"Radi se o gotovo neobjavljenim dokumentima. Poznato je samo nekoliko njih koji se pojavljuju u knjizi "Hemingway na Kubi". Većina ih je pažljivo čuvana u arhivama Finca Vigie tokom 45 godina", kazala je ona u jednoj televizijskoj emisiji.

Finca Vigia je bila posljednja rezidencija autora romana "Zbogom oružje", "Za kim zvona zvone", "Starac i more" u San Francisco de Paula, predgrađu Havane.

Kuća je pretvorena u muzej dogovorom između Hemingwayeve porodice i kubanskih vlasti, a tu se čuva i brod Pilar, na kojem je strastveni ribar Hemingway obilazio Meksički zaliv.

Mjesec dan poslije prezentacije u Havani, 3.000 dokumenata ovog dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1954. godine bit će dato na raspolaganje Biblioteci Kennedy u Bostonu.

Posao digitalizacije je ostvaren zahvaljujući sporazumu koji su 2002. godine potpisali kubansko Nacionalno vijeće za kulturnu baštinu i američko Vijeće za istraživanje u društvenim naukama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: