Kultura
0

Objavljena prva historija muzike u BiH

FENA
Ugledni bosanskohercegovački muzikolog, redovni profesor i aktuelni dekan Muzičke akademije u Sarajevu Ivan Čavlović autor je prve cjelovite pisane historije muzike u BiH.

Ovo dragocjeno izdanje rezultat je dugogodišnjeg Čavlovićevog istraživačkog rada, a realizirano je u okviru izdavačke produkcije Instituta za muzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu.

Promocija ovog izdanja bit će održana 6. januara u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti BiH, a promotori će biti akademik Muhamed Filipović (Sarajevo), akademik Nikša Gligo (Zagreb) i doc. dr. Mirna Marić (Pula).

U povodu ovog izdanja od visokog naučnog začaja, uvodne riječi dat će i akademik Teodor Romanić, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Faruk Čaklovica i šefica Instituta za muzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu doc. dr. Jasmina Talam.

U 360 stranica, sa više od 80 slikovnih priloga, opširnom bibliografijom literature i izvora, indeksom imena i ostalim elementima metodološke opreme koja je neophodna u radovima historiografskog tipa, autor nas vodi kroz faze razvoja muzičke kulture i umjetnosti na tlu BiH, gdje se pored faktografske obrade snažno problematizira specifični društveni kulturno-historijski kontekst.

Autor je nastojao kronološki jasno dati historijski razvoj muzike u BiH. Složenost problematike i vrsta istraživanja zahtijevala je multidisciplinarni pristup i primjenu različitih metoda zasnovanih na temeljima suvremene naučno-istraživačke prakse i metodologije izlaganja.

Knjiga ispunjava sve uvjete nastavno-naučne literature. Iako je izvorno namijenjena studentima muzikologije, zbog jasnoće te prijemčivog stila pisanja izlazi iz usko-stručnog okvira i tako postaje prihvatljiva raznolikoj čitalačkoj publici ne nužno historiografski usmjerenoj.