Dobra vijest za fanove
0

Objavljena najnovija Tolkienova knjiga

Sarajevo-x.com
Knjiga 'The Legend of Sigurd and Gudrún' slavnog autora J. R. R.Tolkiena objavljena je u utorak, a njegovi fanovi već željno iščekuju da se domognu korica ove norveške legende.

Knjigu je preminuli autor pisao u periodu između 1920. i 1930. godine dok je radio kao profesor na Univerzitetu Oxford. Knjiga je dugo godina skrivana od očiju javnosti, no sin slavnog pisca, osamdesetčetverogodišnji Christopher, odlučio se urediti knjigu, napisati predgovor i objaviti je.

Za razliku od ostalih knjiga ovog britanskog jezikoslovca i pisca 'The Legend of Sigurd and Gudrún' je pisana epskim stilom.

Rad se sastoji od dva uskopovezana dijela utemeljena na vikinškoj legendi, koja je izvrsno poslužila Richardu Wagneru kao inspiracija za 'Prsten Nibelunga'.

"Knjiga nije baš lagana za čitanje, ali kada se unesete u priču jednostavno nećete moći ispustiti knjigu iz ruke", kazao je David Brawn, direktor izdavačke kuće HarperCollins.

Nova knjiga izvrsnog britanskog pisca Tolkiena će zasiguro okupirati pažnju njegove publike dok željno iščekuju film ' The Hobbit'.

Smatra se da će knjiga 'The Legend of Sigurd and Gudrún' doseći veliku popularnost među ljubiteljima ovog pisca, koji u svojim knjigama ne samo da prepričava mitove već stvara nove.

Neke od najpoznatijih knjiga britanskog autora porijeklom iz Južne Afrike su 'The Book of Lost Tales', 'The Middle-Earth', 'Hobit', a knjiga Lord of the Rings koju su izdavači podijelili na tri dijela doživjela je ekranizaciju i postala najnagrađenija trilogija u historiji Američke Filmske Akademije osvojivši 17 Oscara.

J.R.R. Tolkin preminuo je 2. septembra 1973. godine.