Kultura
0

Objavljena knjiga "Srpski lobi u Velikoj Britaniji"

FENA
Knjigu škotske znanstvenice Carole Hodge "Srpski lobi u Velikoj Britaniji" objavila je u hrvatskom prijevodu zagrebačka naklada Stih.

"Rat u Bosni i Hrvatskoj, kao i nemiri na Kosovu i u Makedoniji ili drugdje u regiji, nadilaze samu regiju", piše Hodge i dodaje kako ono što se zbiva na Balkanu ima izravna utjecaja na europsku sigurnost. Po njezinu mišljenju, grananje tih događaja utječe na odnose Istoka i Zapada, budućnost NATO-a, odnose između Sjedinjenih Država i Europe, na odnose s islamskim svijetom, kao i na buduću sudbinu Ujedinjenih naroda, odnosno na svrhu zbog koje su osnovani.

Hodge smatra kako je mjerilo uspješnosti srpskoga lobija u Britaniji formiranje javnoga mnijenja i raspoloženja u parlamentu koji su zbog neprestane izloženosti dezinformacijama, revidiranju i nijekanju činjenica kao i nedovoljna pristupa točnim informacijama postali praktički neosjetljivi na genocid u Europi našeg vremena.

"Djelovanje srpskoga lobija u Britaniji danas se odvija u dva osnovna smjera", ističe i navodi kako je riječ o oblikovanju srpske budućnosti kako Srbija ne bi iz svega izišla kao dugoročni ili kratkoročni gubitnik. "Drugi je briga oko stvaranja predodžbe o NATO-ovoj operaciji protiv Srbije i o srpskom narodu neposredno poslije nje", dodaje Hodge.

Carol Hodge u knjizi "Srpski lobi u Velikoj Britaniji" (143 str.) nastaloj na temelju seminara održanog krajem 1997. na St. Antony's Collegeu u Oxfordu, kroz četrnaest poglavlja piše o djelovanju i metodama srpskoga lobija u Britaniji. Raščlanjuje tradicionalne veze, suvremena razmatranja, vrijeme izbijanja rata, srpski lobi u Donjem domu, ulogu britanskih medija, Zakladu lorda Byrona, veze s kraljevskom obitelji, lobiranje u poslijedaytonskom razdoblju, Kosovo 1999., ulogu medija, ulogu vanjskopolitičkog urednika BBC-a, parlamentarno lobiranje, utjecaj srpskoga lobija poslije 2000. te njegovu ulogu nakon događaja 11. rujna.

Knjigu (143 str.) na hrvatski preveo Marijan Boršić, a uredio Ante Kostelić. Britansko izdanje knjige objavio je The Donald W. Treadgold Papers 2000. pod nazivom "The Serb Lobby in the United Kingdom".

Carole Hodge bila je pročelnica Odjela za studije jugoistočne Europe na glasgowskom sveučilištu.