Kultura
0

Objavljena knjiga Jure Krište "Riječ je o Bosni"

FENA
Knjigu povjesničara i glavnoga urednika časopisa "Review of Croatian History" Jure Krište - "Riječ je o Bosni" objavio je zagrebački nakladnik Golden marketing, Tehnička knjiga.

U predgovoru knjige, u kojoj je iznio hrvatski pogled na "problem Bosne", Krišto piše kako je BiH barem stoljeće i pol predmet prijepora između Hrvata, Srba i elite bosansko-hercegovačkih muslimana.

"S hrvatske gledišne točke pitanje BiH je sastavni dio 'hrvatskoga pitanja'", tvrdi i dodaje kako je raspon njegovih interesa išao od austro-ugarskog zauzeća BiH i uspostave redovite crkvene hijerarhije u njoj do života u poslijedaytonskoj BiH.

Knjiga (470 str.) podijeljena je na šest poglavlja. Nakon uvodnoga teksta, u kojem raščlanjuje mitove i stvarnosti BiH, autor piše o razdoblju austro-ugarske vlasti, odnosno povratku BiH u zapadnoeuropski kulturni krug, položaju Hrvata BiH u Kraljevini SHS, odnosu katolika i muslimana prema NDH te razdoblju komunističke Jugoslavije u kojem je posebno obradio ideološke simbole kao ključeve interpretacije povijesti u Napretkovim kalendarima, pojavu Udruženja katoličkih svećenika BiH "Dobri pastir" te pripovijedanje Ivana Lovrenovića o "bosanskim Hrvatima".

U prilozima su, uz ine, objavljeni tekstovi: Milodraška Ahdnama, o postanku kluba Ćirilo Metodskih zidara, kaznama, optužbama i malverzacijama upravnih i drugih vlasti protiv fra Mije Čuića, o političkoj situaciji u Tomislavgradu, Posušju, Fojnici i Travniku nakon uspostave Banovine Hrvatske, nepotpuni popis članova staleškog društva katoličkih svećenika Hrvatske, govor Karla Nole na osnivačkoj skupštini svećeničkog udruženja "Dobri pastir" te prosvjed skupine franjevaca protiv ćirilične prometne isprave. Na kraju knjige je popis literature i kazalo imena.

Jure Krišto (r. 1943.) bio je predavač na više američkih sveučilišta, a nakon povrataka u Domovinu 1991. zaposlen je na Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu. Objavio je više knjiga, među kojima i knjige "Prešućena povijest" te "Katolička crkva i Nezavisna Država Hrvatska".