Sarajevo
0

Objavljena imena bh. učesnika bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana

FENA
U Sarajevo su danas objavljena imena 20 mladih umjetnika iz Bosne i Hercegovine koji će svoja ostvarenja u sedam umjetničkih kategorija predstaviti na ovogodišnjem XIV bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana.

Bijenale će biti održano u septembru u Skoplju i okupit će 713 umjetnika i 100 kulturnih djelatnika iz 46 evropskih i mediteranskih zemalja. Programi će se održavati na više lokacija u ovom makedonskom gradu, gdje će se predstaviti umjetnici od 18 do 35 godina.

Bosnu i Hercegovinu će u okviru vizuelne umjetnosti predstavljati sedam umjetnika - Edina Hadžić djelom modnog dizajna “Equilibrum”, Naida Begović dizajnom "Temporary art", Adisa Vatreš "dEAR", Nevena Nikolić "Polypod Chair", Leila Ramić "Sedam otvora, sedam vrata, sedam puteva", Zlatko Trako "Untitled" te Dražen Grujić "d.ETAIL".

U oblasti filma i fotografije na Bijenale odlaze Sabrina Begović djelom "Prvi put izlažem svoj rad u Umjetničkoj galeriji BiH" te Emir Z. Kapetanović radom "Tišina".

Urbanu umjetnost predstavit će Sanjin Selimović i Irma Vartić radom "Insecfurity check," kategoriju Literatura - Jasminko Halilović, Melina Kemerić, Vesna Kenjić i Ismeta Lisica radom "Sedam tačaka".

U kategoriji Show učestvovat će Elmaja Bavčić, Andrea Soldo i Ena Bavčić radom "Kraljice propuštenih prilika" te Elma Selman "Pričom o trenutku".

Gastronomiju će predstaviti Eldin Ligata.

Bijenale organizira Asocijacija za međunarodnu saradnju mladih iz Skoplja uz podršku Ministarstva kulture Republike Makedonije i Grada Skoplja.