Kultura
0

Objavljen program Pravo Ljudski Film Festivala

FENA
Šesto izdanje Pravo Ljudski Film Festival bit će održano od 9. do 14. novembra u Sarajevu, donoseći šest programa s više od 60 filmova iz 28 zemalja.

Projekcije će se održavati u kinu Meeting Point, a ulaz je kao i prethodnih godina slobodan, saopćeno je iz Pravo Ljudski Festivala.

Pored filmova, i ove godine će biti organizirani razgovori s autorima i gostima Festivala nakon projekcija.

Također, program za srednjoškolce "Zoomiraj prava", će pored filmova, predstaviti odabrane fotografije mladih autora uličnom izložbom.

Kao dodatni sadržaj, sutra će u galeriji "Duplex/10m2" biti otvoren Video salon koji će u narednih 10 dana prikazati više od 400 video radova od 340 umjetnika.

I ove godine takmičarska selekcija Extra Muros predstavlja prvijence ili druge po redu filmove mladih reditelja, kojima je zajedničko da imaju neki evropski element, bilo da je riječ o zemlji porijekla autora, temi kojom se bave ili produkcijom.

Tematski se na najrazličitije načine bave problemima današnjice.

"Selekcija "Re:Versus" i ove godine će predstaviti najbolje sa svjetskih festivala u šta će se publika moći uvjeriti već prvog dana projekcijama "Good Life" i "Restrepo", in memoriam za Tima Hetheringtona, fotografa koji je poginuo 20. aprila ove godine pokrivajući konflikt u Libiji", najavila je kretivna direktorica Pravo Ljudski Film Festivala Kumjana Novakova.

Među kratkim filmovima, u selekciji "Kratki Kung fu", posebno će biti zanimljiv film mladog reditelja iz Srbije Bojana Fajfrića "Teta Ritam" koji dokumentira 8. sesiju CK Saveza Komunista Srbije i predstavljala simboličnu prekretnicu koja je dovela do uzdizanja nacionalizma i ratova u bivšoj Jugoslaviji.

"Ona je najavila da "Projekcija Švedske" predstavlja selekciju najvećeg festivala dokumentarnog filma iz Stokholma "Tempo".

Barbari Hammer, američkoj feministkinji, istaknutoj umjetnici i istinskoj zagovornici prava LGBTIQ pojedinaca posvećen je specijalni program "Logike ljubavi". Publika će poslije projekcija imati priliku razgovarati s Hammerovom.

Novi program koji spaja umjetnosti i kulturu, Arts&Docs prikazat će filmove poput "Hoze i Pilar" koji je ovogodišnji Portugalski kandidat za Oscara, te visoko estetski film "Konvent".

"Pored šarolikosti tema i velikog broja filmova, posebno nam je zadovoljstvo što možemo najaviti i 5. Video-salon/Kustoski rikošet koji predstavlja kolektivnu izložbu umjetničkih video radova koje potpisuje više od 340 umjetnika", istaknula je Novakova.